Nepodceňujte kvalitu spánku a nespoliehajte na lieky na spanie

O spánku sa neustále hovorí, napriek tomu jeho dĺžku a kvalitu mnohí stále podceňujú. Pritom nedostatok spánku škodí viac, než tušíme. Dobrý spánok je kľúčový pre regeneráciu organizmu i pre zdravie. Veľa ľudí rieši problémy so spánkom pomocou liekov, čo však vedie k závislosti.

Hektická doba nás nenechá spať

Najčastejšou príčinou nekvalitného spánku je dnešná hektická doba. Človek toho chce zvládnuť viac, než dokáže alebo ako je rozumné. To prináša vypäté situácie, starosti a povinnosti. Jednoduchosť a pravidelnosť v živote si nechceme pripustiť, pritom práve to je pre zdravý spánok zásadný. Okrem toho je dôležité, aby sme brali do úvahy to, že s pribúdajúcim vekom ubúdajú sily. Aj keď si to nechceme pripustiť a je to prirodzené, čím sme starší, tým môžeme niektoré veci zvládať horšie. Za zmienku stojí aj to, že kvalita spánku v strednom veku rozhoduje o tom, ako kvalitne budeme žiť v starobe a do akej miery sa nám podarí oddialiť najrôznejšie choroby, vrátane Alzheimerovej choroby.

Nedostatok spánku môže privodiť infarkt

Pomerne často sa u ľudí, ktorí nedostatočne spia alebo je ich spánok nekvalitný objavuje znížená imunita a neschopnosť koncentrácie. Zo závažnejších chorôb je to už spomínaná Alzheimerova choroba, ďalej je zvýšené riziko infarktu, mŕtvice a hrozia aj ďalšie zdravotné komplikácie.

Nedaří se vám usnout 

Nedarí sa vám zaspať? Zmeňte svoj životný štýl

Ak sa vám nedarí zaspať alebo sa v priebehu noci neustále budíte, môže to zapríčiňovať alkohol. Aj keď máte pocit, že po poháriku vína sa vám lepšie zaspáva, pravda je taká, že alkohol síce uľahčuje zaspávanie, ale narušuje ďalšie fázy spánku, ktorý je potom menej kvalitný. Problémy so spaním môžu mať aj fajčiari. Zvlášť keď ich po troch, štyroch hodinách spánku prepadnú abstinenčné príznaky. Nespavosť spôsobuje aj modré svetlo, ktoré vyžarujú obrazovky televízií, počítačov a mobilov. Aj keď sú dnešné chytré mobily vybavené tzv. nočným režimom, pri ktorom je farebnosť displeja posunutá k teplejším farbám, snažte sa na mobile pred spaním nesurfovať. Nejde totiž len o svetlo, ale aj rôzne podnety, ktoré vám pred spaním zostávajú v hlave a zbytočne zamestnávajú mozog.

  • Náš tip: Príčinou zlého zaspávania alebo budenia sa počas noci, môže byť nevhodný matrac. Vyberte si matrac z moderných materiálov, ktoré sa vedia prispôsobiť vášmu telu svojou plasticitou.

Trápi vás bolesť. Pomôže prášok na spanie?

Dôvodom zlého spania môžu byť aj bolesti, ktoré so spánkom nesúvisia. Napríklad starší ľudia zle zaspávajú alebo spia kvôli bolestiam. Typické sú bolesti kolien spôsobené artrózou. V tomto prípade je vhodné zamerať sa na čo najefektívnejšiu liečbu týchto bolestí. To isté platí aj pre choroby, pri ktorých býva nespavosť jedným zo sprievodných javov. Platí to u štítnej žľazy, roztrúsenej sklerózy, Parkinsonovej choroby a ďalších chorobách. Čo sa týka liekov na spanie, buďte s nimi opatrní. Lieky na spanie majú zmysel len v akútnych prípadoch a ich používanie by nemalo trvať dlhšie ako štyri týždne.

léky na spaní 

Vymeňte lieky na spanie za pobyt na slniečku

Podľa vedeckých prieskumov je pre ľudí, ktorí bojujú s nespavosťou, účinným liekom pobyt na dennom svetle. Aj keď počas zimných mesiacov máme v Česku pobyt na slnku trochu sťažený, snažte sa v priebehu celého roka tráviť čo najviac času na dennom svetle, najlepšie slnečnom. Dostatočný kontrast medzi nocou a dňom zväčšuje uvoľňovanie melatonínu, hormónu, ktorý riadi spánok. Vedci tvrdia, že ak je tento kontrast malý, môže nás trápiť nielen nespavosť, ale aj únava, mrzutosť, zlé sústredenie a ďalšie ťažkosti v priebehu dňa. Ako príčinu vedci uvádzajú dostatočne výrazný pravidelný cyklus striedania noci a dňa. Príkladom je Škandinávia, kde šero spôsobuje to, že ľudia tam majú častejšie problémy so spaním, ale aj s depresiami alebo alkoholizmom.

5 tipov, ako si zabezpečiť dobrý spánok

  1. Aspoň štyri hodiny pred spaním sa vyhýbajte kofeínu, alkoholu a nikotínu.
  2. Nejedzte na večer príliš ťažké ani sladké jedlá.
  3. Snažte sa večer neriešiť dôležité veci. Nepracujte.
  4. Doprajte si krátku večernú prechádzku, nie však intenzívnu fyzickú záťaž.
  5. Každý deň choďte spať a vstávajte zhruba v rovnakom čase.

K lepšiemu spánku môže pomôcť tiež relaxácia, jóga, masáž, proste čokoľvek, čo vás dokáže uvoľniť a zbaviť napätia. Prášky na spanie berte iba ako záchrannú brzdu, nie trvalé riešenie!