Plachta má zásadný vplyv na spánok

Plachta má na spánok rovnaký vplyv ako napríklad matrac alebo kvalitný vankúš. Prestieradlo chráni matrac pred opotrebením a rovnako ako obliečky, prichádza do priameho styku s našou pokožkou. Je preto veľmi dôležité, aby zaisťovalo maximálny komfort pri spaní.

Podľa prevádzkovateľa e-shopu Vypredajobliecok.sk a špecialistov na zdravý spánok Ing. Lukáše Žáka bývajú prestieradlá často podceňovanou súčasťou posteľnej bielizne, ich funkcia je ale dôležitá. Vhodne zvolený materiál má totiž nemalý vplyv na kvalitu spánku. „Zákazníci sa pri zariaďovaní spálne zvyčajne venujú predovšetkým výberu vhodných obliečok. Zameriavajú sa na pekný dizajn, príjemný materiál a dlhú životnosť. Tie isté požiadavky by však mali uplatňovať aj pri výbere prestieradiel,“ hovorí Lukáš Žák. Okrem parametrov uvedených by mali venovať svoju pozornosť na gramáž prestieradiel. Tá určuje, ako pevné prestieradlo bude a ako dlho vydrží. A aké druhy prestieradiel nám vlastne trh ponúka?

16016-1_prosteradla-jersey-madra

Luxusné jersey prestieradlá

Ak máte radi jemný a hladký povrch, vyberte jersey plachty, ktoré sú vyrobené ze 100% bavlny. Jersey čiže džersejové prestieradlá sú mimoriadne priedušné a majú dobré absorpčné vlastnosti. Povestnou čerešničkou na torte je ich pružnosť, vďaka ktorej sa môže jersey plachta napnúť až o 25% vlastnej veľkosti. To je dôvodom, prečo sa vyrábajú bez použitia umelých prímesí.

2798-1_prosteradlo-bavlnene-jersey-zerzejove-jednoluzko-90-x-200-cm-bile 

Nadčasové froté prestieradlá

Froté plachty sú zložené približne z 80 % z bavlny a z 20 % z polyesteru. Sú skvelou voľbou najmä v zimných mesiacoch, dokonale totiž sajú a zahrievajú. V drvivej väčšine prípadov sa froté prestieradlá predávajú v napínacej verzii, vďaka čomu máte istotu toho, že budú na matraci dobre držať. Ďalšou výhodou froté prestieradiel je jednoduchá údržba. Froté prestieradlá nevyžadujú žehlenie.

3883_prosteradlo-bavlnene-plachta-hladke-hotelove-jednoluzko-140-x-240-cm-bile 

Bavlnené plachty pre milovníkov klasiky

Pre milovníkov klasiky sú na trhu bavlnené plátenné prestieradlá. Na rozdiel od dávnej minulosti si však dnes môžete vybrať okrem tradičnej bielej z mnohých farebných odtieňov - ružová, tyrkysová, zelená, modrá a ďalších farieb. Bavlnené prestieradlo býva v tvare obdĺžnikovej plachty, prípadne s gumou ako napínacie prestieradlo. Výhodou plátenných prestieradiel je pratelnosť na 90 °C, čo ocenia najmä prevádzkovatelia hotelov a na ďalších miestach, kde je častejšia obmena osôb.

11211-1_prosteradlo-mikroplys-plysove-teple-dvouluzko-180-x-200-cm-sede 

Mikroplyšové prestieradlo nielen pre zimomravé

Počas chladných večerov oceníte mikroplyšové prestieradlo v kombinácii s obliečkami z mikroplyšu. Ako už sám názov napovedá, povrch tohto hrejivého materiálu nápadne pripomína kožúšky plyšových medvedíkov. Plachty z mikroplyšuvyrobené z veľmi jemného mikrovlákna, ktoré je jemné na dotyk a veľmi hrejivé. Plachty z mikroplyšu sa nežehlia.

Autor: Linda Tomsa Kalašová