Akú farbu do spálne? Ovplyvnite svoj sex aj spánok

Farby v spálni ovplyvňujú spánok aj milostný život

V spálni trávime takmer tretinu života, preto je dôležité, aby sme sa tam cítili príjemne a predovšetkým si v spálni dokonale oddýchli. Kvalita spánku je pritom podmienená nielen pohodlnou posteľou či kvalitným posteľnou bielizňou, ale tiež farbou stien a doplnkov.

Pastelové farby vnesú do spálne upokojujúcu atmosféru

Ideálnymi farbami do spálne sú pudrovo-ružová a nebesky modrá farba, vďaka ktorým bude priestor pôsobiť príjemne, čisto a doslova bude podnecovať k snívaniu a pokojnému spánku. Pastelové farby a všetky jemné, svetlé a tlmené odtiene typu jemná marhuľová, pistáciová, fialová a ružová sa dokonale hodí nielen na stene spálne, ale aj ako doplnok v podobe obliečok, plachty alebo napríklad postele. "V našom e-shope máme v ponuke obliečky v pudrovo-ružovej farbe, ktorá dodá spálni romantického ducha. Aby priestor pôsobil umiernene a aby ste sa vyhli dojmu, že ste miesto do spálne vošli do presladeného priestoru cukrárne, odporúčam vyhnúť sa ružovej na stenách. Múry i doplnky voľte v tomto prípade skôr biele, smotanové, svetlo hnedé alebo sivé, "radí špecialista na zdravý spánok a prevádzkovateľ e-shopu Vypredajobliecok.sk Ing. Lukáš Žák.

 Jersey plachta ružová, Bavlnená plachta marhuľová, Bavlnené obliečky Alterna marhuľové

Najlepšie farbou do spálne je modrá

Pastelové farby v spálni sú skvelou voľbou aj pre tých, ktorí majú problémy so spánkom. "Výrazná a rušivá maľba môže spôsobovať, že sa pred spaním nedostatočne uvoľníte a upokojíte. Najlepšou farbou do spálne je z tohto hľadiska modrá. V zimných mesiacoch ale majte na pamäti, že bude vyvolávať dojem chladu. V horúcich letných mesiacoch ju ale naopak oceníte, "hovorí Lukáš Žák. Čo sa týka modrej farby, môžete experimentovať s jej rôznymi odtieňmi.

Jersey plachta tmavo modrá, Bavlnené obliečky Caprivi modrá, Fleecová deka tmavo modrá

Červená farba prebúdza sexuálnu energiu

Opakom upokojujúcich farieb, ako sú chladná zelenkavá, tyrkysová, modrá či fialová, je teplá červená farba, žltá či oranžová. Tieto farby prebúdzajú energiu vrátane tej sexuálnej. "Je pravda, že napríklad červená farba nabáda k aktivite, ale zároveň pôsobí rušivo. K odpočinku teda nie je vhodná. Ak je miestnosť navyše malá, sú najvhodnejšie čisté, neutrálne, svetlé odtiene. Sýte a tmavé farby by priestor opticky ešte zmenšili. Dovoliť si ich môžete len v naozaj veľkých spálňach, "vysvetľujete špecialista na zdravý spánok Lukáš Žák. Ak chcete vniesť do svojej spálne viac erotiky, namiesto červených stien zvoľte radšej výraznejšie doplnky. "Nemusíte sa báť sýto červené plachty ani výrazné obliečky," radí Lukáš Žák. Dôležité je, aby ste interiér celkovo zladili. Pri výbere farieb sa riaďte tiež tým, že dominovať by mali maximálne dve základné farby. Nikdy nie viac.

 Bavlněné obliečky červené, Jersey plachta červená, Bavlnené obliečky DUO červené

Autor: Linda Tomsa Kalašová