Akú zvoliť správnu tuhosť matraca?

Zháňate vhodný matrac pre Vašu posteľ ?! Najskôr si musíme uvedomiť, že v posteli trávime veľa času, počas ktorého telo regeneruje a naberá energiu na nasledujúci deň. Kúpa matraca je dlhodobá investícia, preto je dobré vyberať s rozumom a byť obozretní. Pre zdravý a plnohodnotný spánok je práve tuhosť matraca kľúčová. Príliš mäkké alebo tuhé matrace neprospievajú nášmu zdraviu, voľba je ale veľmi individuálna a záleží na každom jedincovi. Doprajte svojmu telu kvalitu, predíďte bolestiam krku, migrénam alebo zlému postaveniu chrbtice počas noci.

Na internetových obchodoch nájdeme nepreberné množstvo informácií o výbere tuhosti matraca, ukrytými pod symbolmi a znakmi. Existuje niekoľko hľadísk pre správnu voľbu pri výbere nového matraca.

Tuhosť podľa hmotnosti človeka

Zaťaženie matraca u rozdielne vážiacich osôb je odlišná. Existuje váhové rozhranie užívateľov pre určité typy tvrdosti matracov. V praxi sa však nejedná o presnú hranicu, väčšina ľudí uprednostňuje matrace mäkšie, ktoré sú pohodlnejšie. Správna tuhosť by mala udržiavať fyziologické postavenie chrbtice a hlavy počas celej noci.

Symbol Označenie tvrdosti Pre osoby s váhou
T1 mäkký matrac do 60 kg
T2 stredne mäkký matrac

od 50 do 80 kg

T3 stredne tvrdý matrac od 70 do 110 kg
T4 tvrdý matrac Od 90 do 130 kg
T5 extra tvrdý matrac Nad 130 kg

Tuhosť T1

Extrémne mäkké matrace označujúce sa symbolom T1 sú vhodné pre príležitostné spanie a pre osoby s nižšou hmotnosťou. Nevýhodou je, že sa telo prepadne do matraca a chrbtica nedrží v správnom fyziologickom postavení.

Tuhosť T2

Stredne mäkké matrace sú obľúbené u žien, ale aj mužov nižšej váhy. Tento matrac sa výborne prispôsobí tvaru tela a rôznemu zaťaženiu, sú elastické a udržujú chrbticu v rovine.

Tuhosť T3

Stredne tvrdé matrace majú v obľube muži a mladší zákazníci, ktorí preferujú spánok na tvrdšom podklade. Táto tuhosť spolu s T2 je najčastejšie používaná.

Tuhosť T4

Tvrdé matracevhodné pre osoby s vyššou telesnou hmotnosťou alebo pre osoby, ktoré vyžadujú spánok na tvrdom podloží. Nehodia sa pre osoby s nízkou telesnou váhou. Príliš tvrdý matrac môže tlačiť na cievy, tým dochádza k brneniu v končatinách.

Tuhosť T5

Extra tvrdé matrace využijú zákazníci s vyššou hmotnosťou, ktorá im zabezpečí dostatočnú oporu tela a správne postavenie chrbtice. Končatiny nesmú počas spánku brnieť a jedinec sa musí cítiť pohodlne vo všetkých spánkových polohách, tzn. na boku i chrbte.

Tabuľka tuhosti

Tabuľka tuhosti pre vašu výšku a váhu

Dvojaká tuhosť matraca

Stále si neviete rady, aká tuhosť matraca je pre vás tou správnou voľbou?! Zaujímavou možnosťou sú tie s dvojitou tuhosťou, kde z každej strany matraca je odlišná tuhosť. Každý večer sa teda môžete rozhodnúť, akú tuhosť zvolíte, či tú mäkšiu alebo tvrdšiu. Najčastejšie sa používajú kombinácie tuhosti T2 a T3, teda stredne mäkké a stredne tvrdé. Vhodné sú aj do manželských postelí, kde si každý z partnerov môže vybrať, na akom podklade bude spať.