Ako vybrať matrac? Kompletný návod, ktorý vám pomôže s výberom.

Ako vybrať matrac?

Výber správneho matraca uľaví nielen boľavému chrbtu, ale celkovo pomôže ku skvalitneniu vášho života. Vhodný matrac v kombinácii s dobrým roštom dokonale rozloží hmotnosť tela, kopíruje jeho tvar, poskytuje chrbtici dostatočnú oporu a chrbtovým svalom uvoľnenie. Vďaka tomu si v noci pri spánku dokonale oddýchneme a celé telo zregeneruje.

tvrdost%20matrace

Zamerané na tvrdosť matraca

Medzi najdôležitejšie aspekty pri nákupe nového matraca patrí jej tvrdosť, pričom častou chybou býva to, že zákazník má tendenciu vyberať matrac podľa tuhosti matraca, na ktorú bol zvyknutý," upozorňuje špecialista na zdravý spánok a prevádzkovateľ e-shopu Vypredajobliecok.sk Ing. Lukáš Žák. Správna voľba tvrdosti matraca je pritom ovplyvnená v najvyššej miere hmotnosťou človeka. Všeobecne platí, že ľudia s vyššou hmotnosťou by si mali vyberať tvrdšie matrace, naopak ľudia s nižšou hmotnosťou si môžu vyberať z mäkších matracov. "Nie je to ale iba naše hmotnosť, na čo by sme sa mali pri voľbe tuhosti matraca zamerať. Tvrdosť matraca sa odvíja aj od spôsobu spania. Napríklad pri častom spaní na boku, je vhodnejší mäkší matrace, pri spaní chrbte alebo na bruchu je vhodnejší tvrdší matrac“ upresňuje Lukáš Žák.

Stupnica pocitové tvrdosti matracov

Každý výrobca môže používať trochu iné značenie, najčastejšie sa však môžete stretnúť s celkom piatimi stupňami tvrdosti od mäkké (1) až po extra tvrdé (5).

Tvrdosť 1

Extrémne mäkké matrace - vhodné najmä pre osoby s nižšou hmotnosťou a pre prechodné spanie.

Tvrdosť 2

Vysoko elastické matrace - ideálne sa prispôsobujú tvaru tela a udržujú chrbticu v rovine. Medzi zákazníkmi sú veľmi obľúbené.

Tvrdosť 3

Matrac vhodný pre zákazníkov, ktorí požadujú tvrdšie spanie. Obľúbené najmä medzi mužmi.

Tvrdosť 4

Matrac vhodný pre vyššie váhové kategórie a stredne vysokých až vysokých mužov.

Tvrdosť 5

Matrac vhodný najmä pre zákazníkov vyššej váhovej kategórie.

Okrem piatich stupňov tvrdosti matrace sú na slovenskom trhu matrace s dvojitou tvrdosťou. "Matrac s dvojitou tvrdosťou majú z každej strany odlišnú tvrdosť, takže zákazník si zvolí tú tvrdosť, ktorá mu momentálne vyhovuje," vysvetľujte špecialista na zdravý spánok Lukáš Žák. Dôležitým aspektom pri výbere matraca je tiež bodová elasticita. "To znamená, že by sa matrac mala prehýbať iba v mieste, kde sa na ňu zatlačí," hovorí Lukáš Žák. Matrac sa skrátka musí prispôsobiť vášmu telu a rozhodne nesmie nikde tlačiť. "Chrbtica musí byť v rovine. To najlepšie spoznáte v polohe na boku. Ak ležíte na chrbte, bedrovú oblasť by sa oproti ostatným častiam tela nemala príliš prepadať, inak je matrac moc mäkká, "upresňuje Lukáš Žák.

Všeobecné odporúčania ortopédov: Podľa ortopédov je optimálny vybrať si matrac od stupňa 3 nahor, teda skôr tvrdší matrac.

Nezabudnite na počet zón

Okrem tvrdosti vyberáme matrac podľa počtu zón. "Matrace majú po svojej dĺžke 3-7 rôzne pevných zón a to z dôvodu, že každú časť matraca zaťažujeme iným spôsobom. Najlepší matrac má logicky sedem zón, "hovorí Lukáš Žák. Najväčší tlak vyvíjame na matraci v bedrovej oblasti, smerom ku krajom matraca je zaťaženie menšie. Zóny na matrac sú teda rozvrhnuté podľa intenzity zaťaženia a sú rozložené tak, aby spĺňali optimálne rozloženie zaťaženia nášho tela. Vysoko kvalitný matrac so siedmimi zónami, ktoré boli navrhnuté tak, aby zodpovedali anatómii ľudského tela, si môžete objednať v našom e-shope.

7%20z%C3%B3n%20v%20matraci

Voľba materiálu

Štandardne si môžete vyberať matrace pružinové, latexové, penové PUR, penové HR a matrace z tzv. lenivej (pamäťovej) peny. Posledný spomínaný typ je aktuálne trendom. Matrac z pamäťovej peny dokáže meniť svoju tvrdosť v závislosti od teploty a tlaku ľudského tela. "Matrac z pamäťovej peny pri kontakte s telesným teplom mäkne, telu ustupuje, vďaka čomu dochádza k rovnomernému rozloženiu hmotnosti a skvelému prispôsobenie krivkám nášho tela," snaží sa o zjednodušené vysvetlenie Lukáš Žák. Typickým efektom pre matrac z pamäťovej peny je pomalé vracanie sa do pôvodnej polohy. To obmedzuje protitlak, nedochádza k narušeniu krvného obehu a navyše je eliminovaný vznik preležanín. "Pri spaní na matraci z pamäťovej peny je naša svalstvo dokonale uvoľnené, čo prispieva k celkovej relaxácii organizmu a zmiernenie bolestí chrbta," dodáva odborník na zdravý spánok Lukáš Žák.

Najpredávanejšie matrace z pamäťovej peny v našom e-shope

Pružinové matrace

Súčasné moderné pružinové matrace obsahujú kvalitné pružiny. Jednotlivé pružiny v matraci sú spojené navzájom prídavnými pierkami, tak aby sa nemohli uvoľňovať. Tento typ matracov zoženiete za priaznivú cenu. Jedná sa o vysoko priedušné matrace.

Taštičková pružina

Taštičkové matrace obsahujú malé pružiny umiestnené do samostatných tzv. taštičiek. Veľké množstvo týchto pružiniek zaisťuje optimálne rozloženie hmotnosti.

Latexové matrace

Latexové matrace sú vyrábané zo zmesí syntetického a prírodného latexu - kaučuku. Čím väčší podiel prírodného latexu v matraci zaujíma, tým je výrobok kvalitnejší. Matrace majú skvelú bodovú elasticitu - k deformácii materiálu dochádza len na miestach, na ktoré je vyvíjaná sila, okolitý priestor zostáva bez deformácií. Matrac sa vie dobre prispôsobiť ľudskému telu.

HR pena

HR pena (High Resilience) čiže studená pena je vysoko pružná a elastická. Tento materiál sa dokáže pružne prispôsobiť ľudskému telu. Zároveň však vyniká pevnosťou a tvarovou stálosťou, ktorá zamedzuje nežiadúcim deformáciám. HR pena má výbornú priedušnosť, optimálne odvádza teplo a obmedzuje tým výskyt roztočov.

Lenivý, čiže pamäťový matrac

Unikátny typ polyuretánovej peny s otvorenou bunkovou štruktúrou, ktorá mení svoju tvrdosť v závislosti na teplote. Pena sa pri kontakte s telesným teplom pružne prispôsobuje anatómii tela. Spanie na pamäťovom matraci zmierňuje bolesti chrbta a má pozitívny vplyv na krvný obeh. Matrac z lenivej peny vďaka pomalému vracaniu sa do pôvodného stavu nevytvára protitlak a zabraňuje preležaninám. Stabilizuje telo v optimálnej polohe pre spanie.

Bio pena

Matrace z bio peny sú vyrobené s využitím najmodernejších materiálov na báze prírodných produktov. Vyznačujú sa vysokým obsahom prírodných olejov, majú lepšie antibakteriálne vlastnosti a sú ohľaduplnejšie k životnému prostrediu. Sú tvarovo stále.

Gélové matrace

Gélové matrace obsahujú vo svojej ložnej ploche gélové segmenty, ktoré vytvárajú akupresúrne body. Tieto body pomáhajú uvoľniť svalstvo.

Nemajte strach z pružinových matracov

Pružinové matrace strácajú na popularite, pritom obavy z pružinového a taštičkového matraca sú úplne zbytočné. "Oba tieto typy výrobkov sú tvorené pružinami. Rozdiel je v tom, že u taštičkového matraca sú jednotlivé pružiny zašité do textilných vrecúšok, tzv. taštičiek, ktoré umožňujú individuálne reagovať na tlak tela a vďaka tomu optimálne rozložiť jeho hmotnosť. Okrem toho je možné tento typ matraca takzvane zónovať. To znamená, že do jednotlivých častí matraca sa vloží taštičky s odlišným priemerom a tuhosťou pružín," opisuje pružinové matrace Lukáš Žák. Výhodou u oboch typov pružinových matracov je tiež výborná priedušnosť a teda aj vysoká odolnosť voči výskytu roztočov, plesní a baktérií. "Pri voľbe medzi klasickým pružinovým matracom a taštičkovým variantom odporúčam zvoliť taštičkový matrac. Klasický pružinový matrac sa hodí skôr pre príležitostné spanie, "tvrdí odborník na zdravý spánok Lukáš Žák.

Sendvičové matrace

Osobitnú pozornosť si zaslúžia sendvičové matrace, ktoré sa skladajú z niekoľkých vrstiev z odlišných materiálov alebo z niekoľkých vrstiev rovnakého materiálu o rôznej objemovej hmotnosti. Pri výrobe sendvičových matracov sa zvyčajne používa studená alebo lenivá PUR pena a kokosové vlákno spojené latexom. "Sendvičové matrace vynikajú svojou tvarovou stálosťou, ktorá zamedzuje nežiadúcim deformáciám. Svoju obľubu medzi zákazníkmi si sendvičové matrace získali aj vďaka zaujímavej kombinácii materiálov, ktorá umožňuje zvoliť si tvrdšiu alebo mäkšiu stranu matraca. V našom e-shope si navyše zákazníci môžu vybrať z rôznych cenových možností, "hovorí Lukáš Žák.

Najpredávanejší sendvičové matrace v našom e-shope

 

Nepodceňujte veľkosť matraca

Zárukou kvalitného spánku je matrac, ktorý je ideálne o 20 až 30 cm dlhší, než je naša výška. Ďalším dôležitým rozmerom je hrúbka. Nedostatočne vysoký matrac neposkytuje potrebné oporné body a často nie je dostatočne elastický. Veľkou nevýhodou nízkeho matraca je jeho krátka životnosť. Všeobecným odporúčaním je, aby minimálna výška matraca neklesla pod 18 cm. "Orientovať sa môžete tiež podľa sedu na okraji postele. Nohy by sa mali dotýkať po celej ploche podlahy a zároveň by mali byť ohnuté v pravom uhle, "radí na záver Lukáš Žák.

Autor: Linda Tomsa Kalašová