Ako sa starať o kuchynské utierky?

Či chceme alebo nie, kuchynské utierky patria knajpoužívanejšiemu kuchynskému textilu. Využívame ich ale nielen vvkuchyni, výborným pomocníkom sú aj pri upratovaní a drobných domácich prácach. Utierky sa preto rýchlo zašpinia, sú mastné a moc vábne nevonia. Iste ste už niekoľkokrát premýšľali nad tým, ako často utierky meniť, prať a žehliť. Máme pre vás niekoľko tipov, ako udržať utierku voňavú, bez fľakov alebo ako predĺžiť jej životnosť.

2057-1_uterky-standard-5ks

Výmena utierok

V kuchyni sa väčšina z nás pohybuje každý deň, je neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti, jej srdcom. Neoddeliteľnou súčasťou sú utierky, ktoré používame neustále. Či už k utretiu mokrých rúk, riadu alebo na odstránenie nečistôt na pracovnom stole.

Ale vieme, ako často by sme ich mali meniť?! Odborníci odporúčajú meniť utierky každé dva až tri dni. Záleží na prevádzke vašej kuchyne. Ak pracujete so surovým mäsom, odporúča sa utierku vyprať ihneď. Vďaka vlhkému a teplému prostrediu vnútri utierky, vzniká ideálne miesto pre rozmnoženie baktérií a plesní. Používate jednu utierku na všetko? Potom ju vymieňajte každý deň. Najlepšie riešenie je, určiť si špeciálnu utierku na riad, ďalšiu na utieranie kuchynského stola a poslednú na mokré ruky. Tým zamedzíte vzájomnému prenášaniu možných zdraviu nebezpečných baktérií.

Odporúčame:

2060-1_uterky-top-kvalita-3ks

Pranie utierok

Pred prvým použitím je nutné utierky jedenkrát alebo dvakrát vyprať, tým sa aktivuje ich schopnosť absorbovania.

Najstarší postup našich babičiek a prababičiek – vyváranie utierok. Biele utierky vložíme do hrnca s vodou a približne hodinu vyvaríme. Nebojte, dnes stačí účinný prací prostriedok a práčka. Najjednoduchší spôsob, ako utierky vyčistiť je pranie. K vypraniu stačí bežný prací prostriedok a teplota vody 40-60 °, podľa druhu textílie. Ak túžite po dokonalej čistote, je možné nahradiť klasický prací prostriedok, dezinfekčným. Pre vôňu a jemnosť možno pridať aviváž.

Po vypraní a usušení je dobré utierky prežehliť vyššou teplotou a poskladať do komína. Niektoré textílie, ako napríklad mikrovlákno sa nežehlia. Tieto utierky stačí usušiť v závese a poskladať.

dish_towel611

Odstránenie škvŕn

Chcete zamedziť vzniknutým škvrnám? Ihneď utierku namočte do teplej vody spolu s pracím práškom, lyžicou sódy a oleja. Olej na seba naviaže nečistoty a vy sa ľahšie zbavíte škvŕn od jedla alebo rozliateho pitia. Čím skôr tak urobíte, tým je väčšia pravdepodobnosť, že škvrnu vyperiete.

Žlčové mydlo

Overený, jednoduchý a lacný trik na odstránenie škvŕn je za použitia žlčového mydla. Namočené utierky ním potrite a niekoľkokrát premasírujte v dlaniach. Ak sú škvrny odolné, nechajte utierky namočené cez noc, potom vyperte klasicky v práčke v bežnom pracom prostriedku. Žlčové mydlo kúpite v tuhom, ale aj tekutom stave v každej drogérii.

Odmastenie utierok

Neviete si rady, ako sa zbaviť mastných škvŕn na utierke alebo oblečeniu?Máme pre vás niekoľko tipov.

Prostriedok na riad

Naneste hubkou priamo na škvrnu prostriedok na riad a nechajte pôsobiť. Potom prepláchnite studenou vodou a vložte do práčky. Prostriedok na riad absorbuje všetku mastnotu nielen z panvice, ale aj textilu.

Jedlá sóda v akcii

Zmiešajte lyžičku jedlej sódy s vlažnou vodou a priložte priamo na škvrnu. Na nanášanie použite hubku alebo prsty. Môžete ľahko pretrieť a nechať pôsobiť. Potom bežne vyperte. Rovnakým spôsobom funguje škrob alebo detský púder.

Prežehlenie

Iste poznáte odstránenie škvŕn od vosku pomocou žehličky a obrúska. Stačí podložiť mastnú škvrnu papierovým obrúskom a nahriatou žehličkou niekoľkokrát miesto prežehliť. Pokiaľ škvrna stále drží, položte servítku aj na škvrnu a ľahko prejdite žehličkou.

Umývacie prostriedky alebo sódu nenechávajte na textile zaschnúť, môže dôjsť k poškodeniu textílie alebo zmene farby. Na odolné škvrny možno použiť veľmi jemnú kefu, napríklad zubnú kefku a škvrnu ňou zľahka pretrieť.

Páčia sa vám naše utierky?

Prezrite si celú kategóriu kuchynských utierok a chňapiek. Určite si vyberiete :).