6 tipov, ako si zariadiť spálňu

Pri zariaďovaní spálne je dobré, ak sa budete riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami, vďaka ktorým ľahko vytvoríte priestor, v ktorom sa budete cítiť príjemne. Na druhú stranu sa nebojte popustiť uzdu svojej vlastnej fantázie a zariaďte si spálňu tak, aby vás inšpirovala, upokojovala a vyhovovala vášmu životnému štýlu. Spálňa je totiž len vaša.

1. Základom spálne je posteľ

Kvalitná posteľ je nielen základným, ale v mnohých prípadoch aj jediným dôležitým kusom nábytku, ktorý do spálne patrí. Pri výbere postele si pritom môžete vyberať z obrovského množstva typov postelí - od romantických kúskov, klasických postelí až po dizajnové novinky. Vzhľad postele je úplne individuálna záležitosť, preto si do toho nenechajte hovoriť. Vy sami najlepšie viete, čo sa vám páči. Naopak sa nebojte opýtať preverených výrobcov a predajcov na radu, čo sa týka kvality postele.

POSTEĽ AMELIA 140 x 200 CM, SIVÁ, POSTEĽ ADA 90 x 200 CM, BOROVICA, POSTEĽ LAURA 140 x 200 CM, JELŠA

2. Zvoľte správnu veľkosť postele

Pri výbere postele sa riaďte tým, do akej veľkej miestnosti budete posteľ umiestňovať. Do malého bytu sa hodí lôžka s rozmermi 160 x 200 centimetrov. Ak spálňa poskytuje veľkorysý priestor, nie je potrebné sa vo výbere obmedzovať. Posteľ o šírke 180 cm poskytne dokonalé pohodlie.

3. Nezabudnite na kvalitný rošt

Súčasťou postele musí byť kvalitný rošt. Bez kvalitného roštu sa skrátka dobre nevyspíte. Rošty poskytujú oporu telu a vytvárajú základnú konštrukčnú kostru celej postele, a preto bez kvalitného roštu nemôže posteľ spĺňať požiadavky na plnohodnotné spanie. Rovnako ako pri výbere postele si môžete vyberať rošty medzi niekoľkými druhmi aj rozmermi, na jednolôžko i dvojlôžko.

LATKOVÝ ROŠT S TEXTÍLIOU 90 x 200 CM, LAMELOVÝ ROŠT 90 x 200 CM, LATKOVÝ ROŠT S TEXTÍLIOU 180 x 200 CM

4. Len posteľ s roštom a matracom tvoria celok

Ďalším dôležitým prvkom pri zariaďovaní spálne je matrac. Výber správneho matraca uľaví nielen boľavému chrbtu, ale celkovo pomôže ku skvalitneniu vášho života. Vhodný matrac v kombinácii s dobrým roštom dokonale rozloží hmotnosť tela, kopíruje jeho tvar, poskytuje chrbtici dostatočnú oporu a chrbtovým svalom uvoľnenie. Prečítate si podrobný návod, ako vybrať kvalitný matrac. Vďaka správnemu výberu matraca si v noci pri spánku dokonale oddýchneme a celé telo zregeneruje.

Penový matrac Economy 90 x 200 cm, Antibakteriálny matrac LATEX 24 cm 140 x 200 cm, Kokosový matrac 18 cm 180 x 200 cm

5. Posteľ nepatrí naproti dverám

Hoci nie každý verí teóriám, že umiestnenie postele ovplyvňuje kvalitu spánku, napriek tomu sa oplatí nad jej umiestnením zamyslieť. Ak to priestorové riešenie spálne dovolí, snažte sa posteľ situovať do osi, ktorá prechádza stredom vášho bytu. Posteľ by mala byť prístupná z oboch strán a na každej strane by mal byť nočný stolík. Ideálne by posteľ mala byť ukotvená čelom k stene, nemala by byť v priamej línii sa dverami a nemala by byť priamo pod oknom. Snažte sa vyvarovať tiež všetkých rušivých elementov. Do spálne nepatria elektronické zariadenie. Rovnako tak nie sú vhodné zrkadlá, lesklé plochy.

francesca-tosolini-HD7QBx2Yfa4-unsplash

6. Nepodceňujte výber farieb v spálni

Všeobecne platí, že žiarivé farby podnecujú aktivitu, tlmené naopak upokojujú a navodzujú potrebný pocit pokoja. Ideálnymi farbami do spálne sú pastelové farby a všetky jemné, svetlé a tlmené odtiene typu jemná marhuľová, pistáciová, modrá, fialová a ružová. O pôsobení farieb v spálni si môžete prečítať článok na našom blogu. Veríme, že vás inšpiruje. Akú farbu nakoniec zvolíte je ale iba na vás. Voľte podľa seba a svojej prirodzenej aktivity. Ak zvolíte neutrálnu farbu na stenu, môžete sa viac odviazať pri výbere závesov, obliečok a ďalších doplnkov.

Autor: Linda Tomsa Kalašová