6 dôvodov, prečo sa vám zle spí

6 dôvodov, prečo sa vám zle spí a ako to zlepšiť

Kvalitný spánok je dôležitý pre celý organizmus a jeho regeneráciu. V prípade, že vás trápi dlhodobá únava a máte pocit vyčerpania, je možné, že kvalitného spánku nemáte dostatok. Aké sú najčastejšie dôvody nekvalitného spánku? Dá sa to napraviť?

Nevhodn%C3%A1%20matrace

Nevhodný matrac

Príčinou zlého zaspávania alebo pravidelného budenia sa počas noci, môže byť nevhodný matrac. Napríklad čisto pérové matrace vyhovujú len málokomu, pretože nevytvárajú jednoliaty odpor a každá časť tela odpočíva inak. Podstatne lepšou voľbou sú matrace z moderných materiálov, ktoré sa vedia prispôsobiť konkrétnemu telu svoju plasticitou. Pri samotnom výbere je potrebné zhodnotiť tiež tvrdosť matraca a ďalšie aspekty.

Prečítajte si článok Ako vybrať matrac, kde sa dozviete všetko potrebné.

Riešenie: Vyhoďte svoj starý matrac a nahraďte ho kvalitným matracom na mieru vašim potrebám.

P%C5%99%C3%ADli%C5%A1%20osv%C4%9Btlen%C3%A1%20lo%C5%BEnice

Príliš osvetlená spálňa

Väčšina z nás už má povedomie o tom, že by sme pred spaním nemali hľadieť do chytrých telefónov, tabletov a ďalších obrazoviek. Málokto si ale uvedomuje, že problémy so spánkom môže spôsobovať aj stropné svetlo, a to najmä biele LED žiarovky. Podľa niekoľkých vedeckých prieskumov príliš osvetlená miestnosť potláča ospalosť a produkciu hormónu melatonínu až o hodinu a pol. Biele svetlo v LED žiarovkách totiž obsahuje tzv. modré svetlo, ktoré potláča tvorbu hormónu melatonínu. Človek kvôli tomu spí kratšiu dobu a jeho spánok je aj omnoho ľahší.

Riešenie: Vymeňte nielen v spálni, ale v celom byte či dome žiarovky za tie, ktoré neobsahujú biele svetlo.

Star%C3%BD%20prole%C5%BEel%C3%BD%20pol%C5%A1t%C3%A1%C5%99

Starý preležaný vankúš

Okrem matraca ovplyvňuje kvalitu spánku vankúš, ktorý poskytuje oporu krku a hlavy. Nevhodne zvolený či starý preležaný môže spôsobovať bolesti hlavy, blokáciu krčnej chrbtice a v neposlednom rade problémy so spaním. V dnešnej dobe si môžete vybrať zo širokej ponuky vankúšov. Pri ich výbere sa zamerajte na použitý materiál (prírodný, syntetický), tuhosť a tvar.

Riešenie: Zo všetkého najskôr zistite, v akej polohe najčastejšie spíte. Pre spánok na boku alebo na chrbte sa kvôli opore krčnej chrbtice a ramien odporúčajú vyššie pevné vankúše či anatomicky tvarované vankúše. Pri spánku na bruchu sú šikovné nižšie mäkké vankúše.

P%C5%99%C3%ADli%C5%A1%20hlasit%C3%BD%20bud%C3%ADk 

Príliš hlasný budík

Vedeli ste, že zvonenie budíka vás nielen prebudí, ale taky vám môže znepríjemniť celý deň? Zvlášť ak večer idete neskoro spať a ráno vstávate na budík. Vibrácie alarmu vás totiž môžu prebudiť v okamihu hlbokého spánku, kedy dochádza v organizme k celej rade regeneračných procesov, ktoré sa v okamihu zastaví a už sa znovu nerozpohybují, ani keď zostanete v posteli a budete pokračovať v spánku. Z toho dôvodu nepomáha ani to, keď sa po zazvonení budíka rozhodnete zotrvať ešte na pár minút v posteli. Spánok už nebude kvalitný, nedodá vám energiu, ani nezlepší náladu.

Riešenie: Snažte sa chodiť spať včas a budík si nastavte na čo najtichší tón s tým, že keď budete mať dostatok spánku, zvyčajne sa sami prebudíte ešte pred jeho zazvonením.

%C5%A1patn%C4%9B%20zvolen%C3%A1%20p%C5%99ikr%C3%BDvka%20a%20pol%C5%A1t%C3%A1%C5%99

Zle zvolená prikrývka a obliečky

Kto sa pod prikrývkou potí alebo je mu chladno, ten zle spí. Z toho dôvodu je dobré mať v zásobe niekoľko druhov prikrývok a voliť ich podľa ročného obdobia alebo svojich preferencií. Na teplé večery odporúčame ľahkú, priedušnou letnú prikrývku. Celoročná prikrývka príde vhod počas zimných večerov, ale vďaka svojej ľahkosti je obľúbená aj v lete. Čo sa týka obliečky, materiál voľte podľa hrejivosti. Odporúčame prírodné materiály. Napríklad bavlnené obliečky sú nielen príjemné na dotyk, ale je tiež ideálne pri alergii, astme a vhodné pre citlivú pokožku.

Riešenie: Kúpte si dve prikrývky. Ľahšie prikrývku na leto, hrubšie na zimu. Obliečky voľte podľa svojich preferencií. V zime je obľúbené flanelové obliečky, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako bavlna, ale sú teplejšie. Pre veľké zimomřivce sú ideálne hrejivé obliečky z mikroplyšu.

Alkohol%20p%C5%99ed%20sp%C3%A1nkem

Alkohol pred spánkom

Spríjemňuje si večery pohárikom vína? Ak si doprajete alkohol pred spaním pravidelne alebo dokonca vo väčšej miere, môže to mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na kvalitu vášho spánku. Dôvodom je cukor obsiahnutý v alkohole, ktorý pôsobí ako stimulant. Spánok po alkohole nebýva dostatočne hlboký, aj keď to tak možno nevyzerá.

Riešenie: Ak sa večer nezaobídete bez pohára vína, piva či tvrdého alkoholu, dajte si ho najmenej tri hodiny pred spaním. V ideálnom prípade dajte prednosť čaji na upokojenie, napríklad čistá medovka, ktorá upokojuje organizmus, odbúrava stres a napomáha zaspaní.