Ako na spánok v tehotenstve? Čo robiť, aby sa spalo lepšie?

Čo robiť, aby sa vám v tehotenstve spalo čo najlepšie?

V období tehotenstva je prirodzené, že v dôsledku stresu, hormonálnych aj fyziologických zmien, dochádza k poklesu kvality spánku. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete svoj spánok v jednotlivých trimestroch o niečo zlepšiť.

Prvý trimester

Už v prvom trimestri trápia väčšinu žien nevoľnosti a býva narušený aj spánok. Ženy sú v tejto dobe viac unavené a to aj počas dňa. Často pociťujú zvýšenú psychickú záťaž, pretože tehotenstvo je nová situácia. Preto je potrebné udržovať si čo najlepšie náladu a zbytočne sa neznepokojovať. K zlepšeniu nálady si môžete dopomôcť tým, že si urobíte radosť a vybavíte svoju spálňu novými doplnkami, či už sa to týka obliečky alebo rôznych bytových doplnkov, vďaka ktorým sa budete cítiť doma dobre a bude sa vám v spálni lepšie odpočívať.

OF8ODN0

Druhý trimester

Druhý trimester je zvyčajne obdobím upokojenia vo všetkých smeroch, čo sa pozitívne podpisuje aj na spánku, ktorý je pokojný a podstatne kvalitnejšie ako v prvom trimestri. K pocitu uspokojenia prispieva aj to, že žena ešte môže spať v ľubovoľnej polohe, vrátane polohy na bruchu, pretože plod sa prispôsobuje akejkoľvek pozícii a v žiadnej nie je stlačený tak, aby ho to obmedzovalo. U niektorých žien sa môžu objaviť mierne respiračné ťažkosti, ako napríklad upchatý nos, čo môže spánok znepríjemniť. Účinným riešením sú prírodné spreje (napr. slané) a zvlhčovače vzduchu.

baby-19003_1920

Tretí trimester

 V treťom trimestri sa vracajú problémy so spánkom, pretože mnohé tehotné ženy v noci trápi kŕče, zdajú sa im vo väčšej miere sny, poprípade ich budia pohyby bábätka. Pozitívne je, že nespavosť ženy nemá vplyv na plod. Ten má svoj vlastný rytmus spánku a bdenia. Avšak aj v treťom trimestri sa dá s nespavosťou ako-tak vysporiadať. Zaberajú bylinné čaje, relaxačné aktivity alebo užívanie éterických olejov. Všeobecným odporúčaním pre lepší spánok nielen v tehotenstve je minimalizovať hluk a svetlo v spálni, zabezpečiť vhodnú teplotu (ideálne pod 20 ° C) a vyvarovať sa používania mobilov v posteli.

Náš tip: Čakáte bábätko a nemáte ešte celú výbavičku? Objednajte si krásne detské obliečky, detskú prikrývku či trebárs detskú postieľku vrátane matraca z pohodlia domova v našom e-shope.