Akú zvoliť výšku matraca? Viete, prečo je dôležitá?

Prečo je dôležitá výška matraca a akú zvoliť?

Pri výbere matraca sa väčšina ľudí zameriava na jej tvrdosť, pritom nemenej dôležitým faktorom je jej výška. Vysvetlíme vám, prečo je dôležitá a aké rozmery sú najvhodnejšie.

Nepodliehajte moderným designom spálni

V súčasnej dobe je trendy futuristický štýl spálne, v ktorom hrajú prím účelnosť, jednoduchosť a maximálne využitie priestoru - to všetko v jednotnom štýle. Proti novým trendom nič nemáme, naopak je pozorne sledujeme a svojim zákazníkom sa snažíme vyjsť maximálne v ústrety. Napríklad neustále rozširujeme ponuku obliečok, kde aktuálne nájdete ako obliečky z tradičných materiálov, ako aj trendy obliečky s výraznými vzormi a z inovatívnych tkanín. Avšak matrac by kvôli dizajnu či novým trendom nemala trpieť, pretože to môže mať neblahý vplyv na náš spánok. "Bytoví dizajnéri radi pracujú s minimalistickým typom matracov, čo síce vyzerá dizajnovo dobre, väčšina týchto zredukovaných matracov neposkytuje pri spánku dostatok odpory a adekvátne podmienky pre kvalitný odpočinok," varuje odborník na zdravý spánok a prevádzkovateľ e-shopu Vypredajobliecok.sk Ing. Lukáš Žák. Podľa všeobecného odporúčania by vitálny výška matraca mala byť aspoň 10 centimetrov. Podľa Lukáša Žáka je to ale málo a odporúča, aby minimálna výška matraca neklesla pod 18 cm.

 

Všetkého veľa škodí aneb príliš tučný matrac nevydrží dlhšie

Pri výbere matraca z hľadiska jej výšky je dobré riadiť sa sedliackym rozumom. "Rovnako ako nie je vhodný príliš tenký matrac, nie je dobrou voľbou ani druhý extrém - teda zbytočne tučný matrac. Načo vám napríklad bude matrac vysoká nad 30 centimetrov? Áno, síce sa u takto hrubého matraca k jej jadru len tak nedostanete, lenže na životnosť matraca je nutné sa pozerať aj z hygienického hľadiska, "vysvetľuje Lukáš Žák. To znamená, že vysoký matrac je síce viac rezistentný proti preležaniu alebo zohnutí, ale po približne desiatich rokoch bude prepotený a špinavý rovnako, ako matrac štandardnej výšky. V tomto ohľade si teda nijako nepomôžete.

Zamerajte sa na skladbu jadra

Vybrali ste si matrac, ktorý vám vyhovuje svojou tvrdosťou aj výškou? Skôr, než sa rozhodnete pre nákup, zistite si zloženie jeho jadra, ktoré je pri výbere matraca prakticky najdôležitejšie. Výška matraca je dôležitá, ale nie je jednoznačne určujúci. "Síce neodporúčam matrac s výškou pod 10 centimetrov, na druhú stranu je zbytočné nutne bazírovať na o niečo vyššie matraci len kvôli tomu, že sa o ňom tvrdí, že má dlhšiu životnosť. Realita totiž môže byť celkom iná, "tvrdí Lukáš Žák a dodáva, že kľúčové z hľadiska životnosti matraca aj jeho vplyvu na kvalitu spánku je zloženie jadra matraca a pomer materiálov, ktorý priamo indikuje vlastnosti matraca.

Nekupujte matrac mimo vašu váhovú kategóriu

Zaujali vás matrace v akcii, lenže vaše kilá sú ďaleko nad priemerom nosnosti matraca? Verte, že týmto spôsobom neušetríte. Pokiaľ si zaobstaráte matrac určený pre nižšie váhovú kategóriu, než je tá vaša, riskujete stratu potrebnej výšky matraca a vznik nebezpečných preležanín. "Zákazníci s vyššou hmotnosťou sa často hanbia dopytovať matrac pre vyššiu váhovú kategóriu. Pre komfortné a bezpečný spánok je však dôležité vybrať si presne taký matrac, aký potrebujete. Takže žiadny stres - okrem toho nákup cez e-shop je vo svojej podstate anonymný, "radí prevádzkovateľ e-shopu Vypredajobliecok.sk Ing. Lukáš Žák. Ak máte obavu z toho, že matrac pre vyššie váhové kategórie sú tvrdšie, tak síce majú vyztuženější jadro, ale povrch býva zmäkčený podľa individuálnych potrieb zákazníka. Prípadne si môžete vybrať sendvičový matrac, kde sa dá kombinovať tvrdšia a mäkšia strana.