Zázračné izbové rastliny do vašej spálne

Izbovú kvetinu má doma asi každý, či už sa jedná len o pár kaktusov, alebo malú botanickú záhradu. S rastlinami v spálni je to ale inak, veľa ľudí stále verí, že rastliny do spálne nepatria. Správne zvolené izbové rastliny pritom dokážu s vašou spálňou hotové zázraky! Zlepšujú spánok, fungujú ako prírodná čistička vzduchu a majú pozitívny vplyv na našu psychiku. Poďme si ukázať, ako schopnosti rastlín využiť naplno a ktoré sú tie najvhodnejšie!

Návrh bez názvu (2)

Pre upokojenie duše a pozitívnu atmosféru

Rastliny všeobecne majú až magický vplyv na našu náladu, vedia navodiť pocity pohody a pokoja. Svieža zelená farba príjemne doplní každý interiér a ak rastlinky doplníte o obliečky, alebo drobnú dekoráciu v rovnakom odtieni, rozhodne nešliapnete vedľa!

Akým rastlinám sa v spálni vyhnúť?

Povery tvrdia, že pichľavé kaktusy a izbové rastliny so špicatými listami majú na svedomí zlý spánok, v praxi ale viac škody napáchajú bohato kvitnúce rastliny, ktoré svojou silnou vôňou môžu spôsobiť bolehlav, alebo dokonca bezsennú noc. Ďalším nevhodným spoločníkom sú rastliny hojne produkujúce peľ, ktorý dráždi alergikov a môže zbytočne lákať hmyz. Úplne vyhnúť by sme sa mali umelým a sušeným rastlinám, ktoré v spálni skôr škodia. Priťahujú totiž prachové častice a tie sa tak opakovane dostávajú do ovzdušia v ktorom spíme.

pots-716579_960_720

Pre príjemnú relaxáciu aj úľava alergikom

Eukalyptus a Levanduľa sú najlepšie pre príjemné uvoľnenie, relaxáciu, alebo ako ľahká pomoc pri nespavosti. Do vzduchu uvoľňujú vonné silice, ktoré priaznivo pôsobia na psychiku, uvoľňujú dýchacie cesty a majú antibakteriálny účinok. Levanduľa navyše pomáha pri bolestiach hlavy, Eukalyptus zase pomáha liečiť ochorenie horných dýchacích ciest. Alergikov určite poteší lopatkovec, ktorý nielen krásne vyzerá, ale súčasne skvele čistí vzduch, zachytáva toxíny a zvlhčuje vzduch. Rovnaké schopnosti má aj Brečtan, ten navyše pomáha pri príznakoch alergie, upokojuje sliznice nosohltana a znižuje ich opuch.

bett-eukalyptus-gemutlich-1405763

Prírodné čističky vzduchu ako prevencia ochorenia

Rastliny ako Zelenec, alebo svokrin jazyk majú schopnosť zbavovať vzduch škodlivých látok, hlavne potom nebezpečného formaldehydu, ktorý sa často uvoľňuje z nekvalitného nábytku, vyrobeného prevažne z lepených a laminátových dosiek. Doporučujeme preto vyberať posteľ z kvalitného masívu bez obsahu lepidiel. Svokrin jazyk je navyše unikátny tým, že na rozdiel od všetkých ostatných izbových produkuje kyslík v noci, čo napomáha vášmu zdravému spánku. Táto izbová rastlina, ktorá si väčšina z nás vybavuje zo školských chodieb, oslavuje návrat v moderných interiéroch!

Aloe vera a palma Areka patria medzi špičky v čistení vzduchu a v žiadnej domácnosti by tak nemali chýbať. O spálni to platí dvojnásobne! Obe tieto rastliny sú doslova továrňami na kyslík a pomáhajú tak predchádzať bolestiam hlavy, poruchám nervového systému a zlepšujú sústredenie. Aloe vera má navyše úžasnú schopnosť detekovať vyššie množstvo škodlivín v ovzduší, ktoré sa prejavuje tmavými škvrnami na listoch. Dobre známe je taky pre jeho liečivé účinky, dužinatou častí ľahko ošetríte popáleniny od slnka, alebo drobné ranky.

plant_houseplants_indoor_house_decor_decoration_decorative_pot-722540.jpg!d

Izbové rastliny do tmavých spální

 

Máte v spálni málo svetla? Aj pre vás máme tipy, akú rastlinku si zaobstarať, aby sa jej dobre darilo. Môžete si tak užívať krásy rastlín, ktorým sa inak doma nedarí. Napríklad Zamioculcas a monstera priame svetlo neznesú a je teda lepšie ich umiestniť do polotieňa. Odmenou vám budú nádherné zelené rastliny, ktoré zaujmú na prvý pohľad. Monstera navyše pri správnej starostlivosti dokáže dorásť do naozaj úctyhodných rozmerov.

Do vyložene tmavých kútov, potom môžete zvoliť niektorú z papradí. Pre začiatočníkov je ideálny treba adiant, skúsenejší pestovatelia sa zamilujú do bohatých listov Nephrolepis. Obe paprade nádherne vyzerajú a môžete ich umiestniť do závesného kvetináča.

pexels-photo-906136

Rastliny v spálni trochu inak

 

Ak starostlivosť o rastliny nie je vaša silná stránka, alebo už na nich jednoducho nezostalo miesto, môžete si kúsok prírody do vašej spálne ľahko preniesť v podobe rastlinných motívov a materiálov! Odvážnejší môžu niektorý z odtieňov zelenej využiť na stenách, výsledok vás určite milo prekvapí. Krásu rastlín môžete obdivovať aj na farebných obrazoch, hravých dekoráciách, alebo si doprajte hebké obliečky z prírodnej bavlny, ideálne v upokojujúce zelenej farbe. Na našich stránkach ho ľahko doplníte o plachtu, alebo modernú prikrívku.

Aké izbové máte radi vy? Pochváľte sa nám vašimi najobľúbenejšími kúsky! Napíšte nám, či máte izbové rastliny v spálni radi rovnako ako my!