Hľadáte ideálne obliečky? Na materiáli záleží!

Ako vybrať správny materiál pre vaše obliečky

Spánkom údajne trávime až tretinu svojho života a preto nám záleží na tom, kde a ako spíme. Lenže zdravý a spokojný spánok nie je len kvalitný posteľ a matrac, dôležitú úlohu hrajú aj obliečky! Pri ich výbere však často hľadíme skôr na vzhľad, alebo cenu, Práve materiál však rozhoduje o tom, ako sa v obliečok a tak aj celej posteli budeme cítiť! Ako teda vybrať ten správny materiál pre Vašu spálňu? V našej príručke Vám s výberom pomôžeme.

PRÍRUČKA MATERIÁLOV

Zaujala vás naša ponuka, ale váhate, ktoré obliečky zvoliť? Nevyznáte sa v materiáloch, alebo kupujete posteľnú bielizeň online prvýkrát? Radi vám pri výbere poradíme! Pripravili sme prehľadnú príručku, ktorá vám výber uľahčí. Keby ste sa napriek tomu náhodou netrafili do svojho vkusu, môžete využiť našu Garanciu vrátenia tovaru. Neviete si rady, ako sa o jednotlivé materiály starať? Prečítajte si viac v návode Ako sa starať o výrobky.

BAVLNA

Najobľúbenejším materiálom v oblasti obliečok je jednoznačne bavlna. Tento prírodný materiál je vhodný ako pre alergikov, tak pre osoby s citlivou pokožkou, alebo tiež napríklad deti. Bavlna je ľahká, veľmi savá a priedušná, preto je dobré sa pri nákupe zamerať práve na ňu. Všeobecne platí, že obsah bavlnenej priadze by mal byť aspoň 50 %. Bavlnené obliečky sú pomerne cenovo dostupné a možno ich prať aj na vyššej teploty. Jeho drobnou nevýhodou je nutnosť žehlenia kvôli vyššej krčivosti.

+ Dostupná

+ Prírodný materiál

+ Savá a priedušná

- Vyššia krčivosť

KREP

Krepové obliečky sú u nás obľúbené hlavne vďaka ich ľahkej údržbe, keďže nie je potrebné žehliť. Vyrábajú sa prevažne zo 100% bavlny, takže disponuje všetkými jej výhodami. Naviac majú skvelé termoregulačné vlastnosti, takže v horúčave príjemne chladia a v zime držia teplo. Nie sú však vhodné pre každého kvôli ich výraznej povrchovej úprave, ktorá nemusí byť všetkým príjemná.

+ Jednoduchá údržba

+ Termoregulácia

- Nemusí vyhovovať každému

FLANEL

Flanelové obliečky si zamilujete práve teraz v zimných mesiacoch vďaka jej naprosto charakteristické vysoké hrejivosti. Jedná sa o husto tkanou bavlnenú látku o vysokej gramáži, ktorá je naviac upravená tzv. počesaním. Vďaka tejto úprave má obliečka na povrchu veľmi krátky vlas, čo ešte umocňuje jej mäkkosť. Pri praní je vhodné používať prostriedky na jemnú bielizeň, ktoré ochránia jej povrch. Môžete sa tiež stretnúť s názvom mikroflanel. V tomto prípade sa jedná o flanelové vlákno o ešte vyššej hustote, ktoré disponuje najväčšou hrejivosťou zo všetkých materiálov vôbec. Ďalšou výhodou je, že nie je potrebné ich žehliť.

+ Hrejivý a mäkký

+ Odolný

- Môže púšťať drobné vlákna

DAMAŠEK

Pokiaľ si potrpíte na luxus, potom sú damaškové obliečky tou správnou voľbou. Je vyrobené z bavlny najvyššej akosti, ktorá prináša mimoriadne pohodlie a kvalitu. Vysoká gramáž bavlny navyše zabezpečuje, že aj po mnohých praniach bude stále ako nová. Vďaka jej vlastnostiam je veľmi často využívaná v hoteloch. Skutočnou hviezdou sú potom atlasové obliečky zdobené jemným prúžkom, ktorý im dodáva punc luxusu.

+ Luxusný vzhľad

+ Vysoká kvalita a odolnosť

- Vyššia cena

MIKROPLYŠ

Samostatnou kapitolou je mikrovlákno. V tomto prípade sa takmer nikdy nejde o bavlnené obliečky, ale o 100% polyester, ktorá ale môže bavlnenej obliečky smelo konkurovať, pretože je rovnako hebké aj ľahké. Kombinuje v sebe termoregulačné vlastnosti krepu a príjemnosť flanelu. Navyše sa tiež nemusí žehliť, čo je ďalšia výhoda, ktorú iste každý ocení. Skvele drží farbu, takže sa skvele hodí na výrazne farebné obliečky a vydržia krásne aj po mnohých praniach.

+ Hrejivý

+ Jednoduchá údržba

- Prevažne z polyesteru

JERSEY

Jersey (Džersejové) plachty sú stále obľúbenejšie. Niet sa čomu čudovať, tieto plachty sú ideálnym kompromisom medzi bavlnenou plachtou a froté plachtami. Jersey má na povrchu jemná očká, ktoré perfektne odvádzajú vlhkosť, sú mäkká a príjemné na dotyk. Navyše sú vďaka bavlne ľahké, priedušné a 100% prírodné. Sú pružné a ľahko sa tak prispôsobia tvaru a veľkosti postele. Po dlhšej dobe sa na matraci môže ľahko,, vyťahať " a tvoriť záhyby, tento efekt ale nie je trvalý a po umytí je plachta znovu ako nová.

+ Savé

+ Ľahší údržba

- Môže meniť tvar

FROTÉ

Froté plachty sú jasnou voľbou pre každého, kto dáva prednosť hrejivým materiálom. Vyrába splietaním bavlneného vlákna s prímesou umelého, takže na povrchu tvorí veľká očká, ktoré sú nadýchané, mäkké na dotyk, skvele odvádzajú vlhkosť a sú obzvlášť vhodné pre zimné obdobie. Plachta z froté materiálu je naozaj príjemná a ideálna do do detských postieľok. Drobnou nevýhodou môže byť menšia odolnosť látky proti poškodeniu, veľká, jemná oka sa môžu pri nesprávnej údržbe v práčke zatrhávať.

+ Hrejivý

+ Mäkké a príjemné na dotyk

- Väčšia oka náchylná k zatrhnutiu

BAVLNENÁ PLACHTA

Hladká bavlnená plachta je klasika, ktorá nesklame. Bavlnené plachty sú ľahké, priedušné a 100% prírodné. Sú tak obľúbené u alergikov a ľudí s citlivou pokožkou. Vysoká gramáž zaisťuje kvalitu výrobku, ktorý sa navyše ľahko udržuje a bavlnené vlákna vydržia dlhú dobu ako nové. Je skvelou voľbou pre každú domácnosť, ale aj pre hotely, či škôlky. Na dotyk je príjemne pevná, hladká a chladivá.

+ Jednoduchá údržba

+ Odolnosť

- Menšie mäkkosť