Zababušte sa do mikroplyšu alebo mikroflanelu

Spanie v posteľnej bielizni z mikroplyšu či mikroflanelu sa dá prirovnať k zaspávaniu v kope tých najjemnejších plyšových medvedíkov. Chceli by ste taký pocit zažiť? Máme pre vás tipy na krásne kúsky za pár korún a krátke vysvetlenie, prečo si tento materiál zamilujete.

Čo si pod pojmom mikroplyš a mikroflanel predstaviť?

Oba materiály tvoria husté krátke chĺpky, ktoré zaisťujú veľkú hrejivosť. Hustota chĺpkov je u obliečky z mikroflanelu vyššia, vďaka čomu ide o látku s lepšími termoregulačnými vlastnosťami a zahreje vás ešte o niečo viac než mikroplyš. Na prvý pohľad sú si však obliečky z mikroflanelu a mikroplyšu veľmi podobné. Vlákna oboch materiálov sú takmer na nerozoznanie.

Aký je rozdiel medzi mikroflanelom a mikroplyšom?

Chĺpky obliečky z mikroplyšu pôsobia ako kožúšok plyšového medvedíka. Chĺpky mikroflanelových obliečok sú oproti tomu plochšie a jemnejšie. Mikroflanel by sa dal prirovnať k hladkej zvieracej srsti, a ako už bolo spomenuté, jeho najväčšou výhodou je vyšší teplotný komfort. V oboch prípadoch sa však môžete tešiť na zamatovo hebké posteľné obliečky na dotyk.

Mikroplyšové obliečky sú stopercentne antibakteriálne

Aj keď je mikroflanel vlastne nový vylepšený druh mikroplyšu, nie je možné povedať, že sa jedná o lepší materiál. Nespornou výhodou mikroplyšu oproti mikroflanelu je napríklad to, že vďaka umelým vláknam neposkytuje domov žiadnym baktériám ani roztočom. Mikroplyšové obliečky sú 100% antibakteriálne, preto vhodné a odporúčané aj pre alergikov. Výhodou obliečok z mikroplyšu je tiež to, že úžasne hrejú. Ide o veľmi teplý materiál napriek tomu, že váži len pár gramov.

Plachta z mikroplyšu nesmie chýbať

Obliečky z mikroplyšu môžete kombinovať s klasickou plachtou (Jersey, froté, bavlnené prestieradlo), ale dáte ak prednosť plachty z mikroplyšu, vytvoríte si v spálni úplne dokonalé útulné miesto na spanie. Mikroplyšové prestieradlo vám poskytne príjemný pocit bezpečia. Jemná a hebká štruktúra látky s hustými chĺpkami má výborné termoregulačné schopnosti, ktoré oceníte najmä v zimnom období. Vyberať si môžete zo širokej škály farieb prestieradiel z mikroplyšu.

Mikroplyš a mikroflanel si zamiluje každá gazdinka

Obliečky z mikroplyšu alebo mikroflanelu pri zašpinení jednoducho vyperiete v práčke na klasický prací program pri teplote 40 °C. Materiály dobre znášajú aj sušičku, ktorá ale často ani nie je potrebná. Oba materiály rýchlo schnú. Posteľná bielizeň z mikroplyšu a mikroflanelu sa nemusia žehliť, čo je veľká výhoda pre všetky gazdinky. Okrem toho aj po opakovanom praní sú chĺpky rovnako mäkké a pekne upravené. Materiál si po dlhú dobu zachováva stálu farbu, nepúšťa chĺpky a nežmolkuje. Mikroplyšové, respektíve mikroflanelové obliečky, si skrátka zamilujete.

Autor: Linda Tomsa Kalašová