Spánok ako súčasť zdravého životného štýlu

Zdravá strava, cvičenie a spánok.

Mysleli ste si, že základom zdravého životného štýlu je pestrá zdravá strava a hodinka cvičenia v posilňovni?! Nenechajte sa zmýliť. Ďalšou podstatnou veličinou je spánok. V spánku nastáva úplné utlmenie organizmu, naše telo komplexne regeneruje, triedi myšlienky, zážitky a pripravuje sa na ďalší náročný deň. K plnohodnotnému spánku prispieva tiež kvalitné matrace, posteľ a správne zvolená posteľná bielizeň.

melatonin

Problémy so zaspávaním

Nemôžete zaspať alebo sa niekoľkokrát za noc budíte? Príčinou môže byť melatonín, telu vlastný najdôležitejší spánkový hormón. Jeho nedostatočná tvorba môže spôsobovať poruchy zaspávania alebo časté prebúdzanie. Hladina je ovplyvnená tiež stravovaním, pohybovou aktivitou a stresom. Niekedy tiež nazývaný hormónom "tmy a spánku", reguluje naše biologické hodiny a podieľa sa na regulácii celoročného rytmu.

Ako prirodzene hormón zdravého spánku navýšiť? Nemusíme sa ihneď ponáhľať do lekárne, stačí dodržiavať spánkovú hygienu.

Spánková hygiena

Chcete kvalitne spať a ráno vstávať plní energie? Stačí dodržiavať niekoľko základných pravidiel spánkovej hygieny.

Samozrejmosťou je, aby vaša posteľ bola vybavená pohodlným matracom, vhodným vankúšom a prikrývkou. Ideálna teplota v spálni by mala byť okolo 18 ° C a správne by mala byť zvolená aj farba stien spálne.

Tvorbu "spánkového hormónu" podporí relaxačná hudba, tma a pravidelné hlboké nádychy a výdychy. Tiež krátka prechádzka pred spaním môže ovplyvniť kvalitu spánku. Prečistíte si hlavu, unavíte telo i myseľ. Asi hodinu pred spaním by sme mali vypnúť "modré svetlo", ako mobily, počítače alebo televízie. Lekári tiež odporúčajú používať klasický naťahovací budík, nie mobilný telefón. Pred spaním nám postačí príjemná knižka a bylinkový čaj.

Čoho sa pred spánkom vyvarovať?

  • Modré svetlo (display telefónov a iných zariadení)
  • Alkohol
  • Kofeín

Hygiena%20sp%C3%A1nku

Zažeňte stres a uvoľnite vašu myseľ

Spánok a stres nejdú dohromady. Naučte sa odbúrať stres a uvoľniť myseľ. Vyberte si jeden z možných spôsobov a spite pokojne celú noc.

Správne dýchanie a meditácie sú ideálnymi spoločníkmi do nepohody. Stačí si sadnúť do tureckého sedu, zavrieť oči a sústrediť sa sám na seba, na svoj dych a myšlienky nechať voľne plynúť.

Uvarte sebe aj partnerovi bylinkový čaj, prikryte sa dekou a myslite na svoj denný sen. Predstavte si, čo by vás nasledujúci deň potešilo, ako si urobíte spoločnú radosť. S pozitívnymi myšlienkami sa vám bude určite lepšie zaspávať.

Ďalšie tipy ako sa zbaviť jednoducho stresu?

  • Doprajte si masáž
  • Ponaťahujte sa
  • Vychutnajte si voňavú kúpeľ a zabaľte sa do hebké osušky