Jarné sviatky (Veľká noc) sú pohyblivým sviatkom, ktorý pripadá vždy na pondelok po prvom jarnom splne. Veľkonočné tradície sa líšia podľa regiónov, no mnohé zvyky zostávajú podobné naprieč celým Slovenskom. Viete, ako vyzdobiť dom, čo upiecť a aké zvyklosti sa s týmito sviatkami spájajú? Privítajte jarné dni spolu s nami a užite si túto Veľkú noc naplno.
Veľkonočná výzdoba
Privítajte jar sviežou výzdobou doma aj na záhrade. Do interiéru vnesú veselú atmosféru pestré farby, najmä zelená, žltá a červená. Vonkajšie dekorácie, ako zdobené kraslice či jarné vence, krásne vyniknú na vchodových dverách alebo pri vstupe do záhrady. Farebné vajíčka môžete zavesiť na stromy či kríky.
Doma si môžete vytvoriť príjemnú jarnú atmosféru pomocou veľkonočnej výzdoby. Ozdobte obývaciu izbu, jedálenský stôl aj spálňu. Obliečku na perinu vymeňte za čistú posteľnú bielizeň s veľkonočným motívom alebo jarnými kvetmi. Celkovú atmosféru podčiarknu vŕbové vetvičky vo váze na nočnom stolíku či v obývačke. Jarný nádych vnesú aj dekoračné vankúše v pestrých farbách. Jedáleň a kuchyňu skrášlite veľkonočným prestieraním, obrusom alebo tematickými chňapkami.
Pletenie korbáča a oblievačka
Veľká noc by sa na Slovensku nezaobišla bez korbáča (šibáka) či polievania vodou. Tradícia pletenia korbáčov z čerstvých vŕbových prútov siaha až do 14. storočia. Podľa zvykov by chlapci a muži mali korbáč upliesť z párneho počtu prútov na Bielu sobotu a ozdobiť ho bielou stuhou. Ostatné farebné stuhy si vykoledujú od dievčat. Na Veľkonočný pondelok muži šibú ženy alebo ich polievajú vodou (tzv. oblievačka), čím im symbolicky prinášajú sviežosť, zdravie a pružnosť na celý rok.
Zdobenie vajíčok
Farbné a zdobené kraslice nie sú iba darčekom za vyšibanie, ale aj symbolom nového života. Na ich zdobenie sa používajú rôzne techniky: voskovanie, kreslenie, leptanie, drôtovanie či klasické farbenie a lepenie obtlačkov. Vajíčka môžu byť vyfúknuté alebo uvarené. Na farbenie sa už v minulosti používali bežné suroviny zo špajze, ako je cibuľa, červená repa, kapusta, ale aj lipový kvet alebo dubová kôra.
Tip na prírodné farbenie vajíčok
Farbenie vajíčok pomocou cibuľových šupiek je tradičná metóda, ktorá dodá vajíčkam krásnu hnedú až zlatistú farbu. Pomocou kúskov obyčajnej gázy môžete vytvoriť pekný prírodný vzor.
Budete potrebovať:
- cibuľové šupky
- vajíčka
- vodu
- ocot
- gázu alebo pančuchu
- jarné kvety
Postup:
- Pripravte si dostatok cibuľových šupiek. Čím viac šupiek, tým sýtejšia a tmavšia bude farba vajíčok.
- Šupky vložte do starého hrnca s vodou a octom. Na 1 l vody použite približne lyžicu octu.
- Na čerstvé vajíčka položte jarné kvety či lístky a oviažte ich gázou alebo starou pančuchou.
- Vajíčka vložte do vody s cibuľovými šupkami a varte približne 15 – 20 minút. Čím dlhšie ich necháte vo vode, tým tmavšia a intenzívnejšia bude farba.
- Po uvarení vajíčka vyberte a nechajte uschnúť.
- Vajíčka vyleštite bavlnenou handričkou a trochou masti alebo oleja.
Pečenie a varenie
Zelený štvrtok je ideálnym dňom na pečenie veľkonočných judášov. Toto netradične tvarované pečivo z kysnutého cesta symbolizuje apoštola Judáša, ktorý zradil Krista. Podľa tradície Judáš Iškariotský zradil svojho učiteľa na Škaredú stredu, neskôr si to vyčítal a obesil sa. Tvar veľkonočného judáša pripomína povraz, na ktorom Judáš ukončil svoj život.
Biela sobota je čas na prípravu pečiva a varenie. Na Bielu sobotu sa podľa tradície zadieľava a pečie mazanec. Používa sa podobné cesto ako na vianočku. Sladké kysnuté cesto nechajte kysnúť na teplom mieste viac ako hodinu, prikryté čistou utierkou. Následne vytvarujte malý bochník a pokračujte v pečení.
Recept na veľkonočných judášov
Kysnuté cesto na judáše je hutnejšie než cesto na mazanec. Vďaka tomu sa vám budú veľkonoční judáši ľahšie tvarovať.
Budete potrebovať:
- 1 kg polohrubej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 350 ml vlažného mlieka
- 120 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- vajce na potretie
- práškový cukor a med
Postup:
- Z múky, malého množstva mlieka, lyžičky cukru a droždia si pripravte kvások. Po vykysnutí ho pridajte do preosiatej múky s cukrom a štipkou soli.
- Žĺtky vyšľahajte do peny a pridajte ich k mäkkému maslu. Zmes potom vmiešajte do múky s kváskom. Podľa potreby prilejte vlažné mlieko a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste.
- Potom cesto rozdeľte na menšie kúsky, z ktorých vyvaľkajte tenké valčeky dlhé približne 20 cm.
- Valčeky stáčajte do špirál, čím vytvoríte tradičný tvar judášov.
- Judášov poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte chvíľu podkysnúť.
- Potrite ich rozšľahaným vajcom a pečte vo vyhriatej rúre pri 190 °C do zlatista.
- Po upečení judášov potrite tekutým medom alebo ich posypte práškovým cukrom.
Hľadanie pokladov
K Veľkému piatku sa viaže mnoho povier a zvykov. Jednou z nich je viera v magickú silu tohto dňa, ktorá dokáže sprístupniť ukryté poklady v zemi. Miesto, kde sa poklad nachádza, podľa povery označuje žiariaca papraď alebo drobné svetielko.
Rachotanie a hrkanie
Hrkanie, rapkanie, štrnganie či klopanie – podľa tradície tieto zvuky mali nahradiť zvony, ktoré odleteli do Ríma, a to v období od Zeleného štvrtka do Bielej soboty. Zvyk bol pôvodne určený najmä pre chlapcov, ktorí chodili po dedine, spievali a sprievodne hrkali. Hrkanie prebiehalo pravidelne skoro ráno, na poludnie a večer. Na Veľký piatok sa pridávalo aj o 15. hodine, teda v hodine smrti Ježiša Krista. Posledné hrkanie na Bielu sobotu na poludnie sa zakončilo obchôdzkou po domoch a vyberaním menších kolied. Tento zvyk sa stále dodržiava vo viacerých slovenských obciach.
Spríjemnite si prvé jarné dni. Oživte interiér farbami prebúdzajúcej sa prírody. Pustite prvé slnečné lúče do priestoru a dodajte mu novú energiu. Či už si vyberiete drobnosti alebo väčšie kúsky nábytku, stavte na prírodné materiály.