Veľkonočné zvyky a tradície: známe aj tie menej známe

Čo patrí k najčastejším veľkonočným zvykom? Tradície sa odlišujú podľa regiónov, väčšina ich je však rovnaké na každom konci republiky. Viete, ako na veľkonočné výzdobu domu, čo upiecť a aké zvyklosti sa viažu k veľkonočným sviatkom? Tento rok pripadajú pohyblivé sviatky jari na 5. apríla, pondelok po prvom jarnom splne. Privítajte jar s nami a spríjemnite si tieto slávnostné dni.

Veľkonočná výzdoba

K privítanie jari a navodenie tej správnej atmosféry vyzdobte celý byt aj záhradu. Pestré farby na čele so zelenou, žltou a červenou rozžiaria celý interiér. Vonkajšie dekorácie ako sú zdobené veľké kraslice alebo venca využijete na vchodových dverách alebo pri vstupe do záhrady. Vajcia možno zavesiť na stromy alebo kríky.

Vnútri ozdobte obývačku, jedálenský stôl aj spálňu. Prezlečte do čistej posteľnej bielizne s veľkonočným motívom či jarnými kvetmi v pestrých farbách. Elegantne pôsobia čerstvé vŕbové vetvičky vo vázach na nočnom stolíku. Dekoráciu využijete tiež v obývacej izbe. Tu je možné vniesť štipku jari novými dekoračnými vankúšikmi. Jedálenský stôl a kuchyňu ozdobte prestieraním, chňapkami alebo obrusom.

Pletenie korbáče

Bez vŕbové korbáče by Veľká noc nebol Veľkou nocou. História pletenia korbáčov z čerstvého vŕbového prútia siaha až do 14. storočia. Podľa tradícií by chlapci a muži mali pliesť korbáč na Bielu sobotu a ozdobiť ju iba jednou bielou stuhou. Ďalšie farebné stuhy si vykoledujú u dievčat. Na Veľkonočný pondelok muži šibú ženy. Šibačka symbolizuje pevné zdravie, pružnosť a sviežosť, ktorú ženám odovzdávajú na celý nasledujúci rok.

Zdobenie vajíčka

Farbené a ozdobené kraslice sú darčekom pre muža za šibačku. Nejedná sa iba o prostý dar, vajíčka symbolizujú nový život. Existuje mnoho techník zdobenia ako je voskovanie, kreslenie, leptanie, drôtovanie alebo klasické zafarbenie a nalepovanie obtlačkov. Využívajú sa vyfúknuté alebo uvarené vajcia.

Rýchly tip. Vajcia uvarené natvrdo ponorte do misy s teplou vodou, potravinárskym farbivom a trochou octu. Nechce ich ponorenů cca 10 minút, jemne osušte čistým uterákom a polepte nálepkami.

Pečenie a varenie

Zelený štvrtok, čas na pečenie veľkonočných Judášov. Netradične tvarované pečivo z kysnutého cesta, ktoré symbolizuje apoštola Judáša, ktorý zradil Krista. Deň pred Zeleným štvrtkom, teda vo Škaredú čiže Čiernu stredu zradil Judáš Iškariotský svojho učiteľa. Následne spytoval svedomie a obesil sa. Tvar veľkonočného judáša má pripomínať povraz, na ktorom Judáš ukončil svoj život.

Biela sobota, čas na prípravu pečiva a varenie. Mazanec sa podľa tradícií sa pričiňuje a pečie práve na Bielu sobotu. Jedná sa o rovnaké cesto, z ktorého sa pripravuje vianočka. Sladké kysnuté cesto nechajte kysnúť viac ako hodinu na teplom mieste, prikryté čistou utierkou. Následne vytvarujte malý bochník.

Hľadanie pokladov

K Veľkému piatku sa spája mnoho povier a zvykov. Jedným z nich je magická sila, ktorá sprístupní ukryté poklady zeme. Miesto, kde sa poklad nachádza podľa povery označuje žiariace papradie alebo drobné svetielko.

Rapkáč a hrkanie

Rapkať, hrkať rapotať, drkotať, hrčať. Každý kraj, iný názov. Podľa tradície všetky tieto zvuky majú nahradiť zvony, ktoré odleteli do Ríma, a to v čase od Zeleného štvrtka do Bielej soboty. Bol určený prevažne pre chlapcov, ktorí chodili po dedine, spievali sprevádzané zvukom rapkáča. Hrkanie prebiehalo pravidelne skoro ráno, na obed a večer. Na Veľký piatok navyše v 15 hodín popoludní, teda v hodinu smrti Ježiša Krista. Posledný hrkanie na Bielu sobotu napoludnie zakončovala obchôdzka po dedine a vyberanie drobných kolied. Tento zvyk je stále dodržiavaný v niekoľko dedinách v republike.

Spríjemnite si prežitie prvých jarných dní. Rozveseľte interiér vo farbách prebúdzajúcej sa prírody. Pustite prvé slnečné lúče do priestoru a dodajte mu energiu. Či už vyberiete maličkosti alebo väčšie kúsky nábytku zvolte prírodné materiály.