Akú veľkosť postele zvoliť do izbičky, spálne alebo študentskej izby?

Akú veľkosť postele zvoliť do izbičky, spálne alebo študentskej izby?

Riešite problém s priestorom vo vašej spálni alebo detskej izbičke? Chcete vybaviť študentskú izbu alebo penzión novou posteľou ale neviete si rady? Tak práve pre vás, sme vytvorili stručný prehľad rozmerov postelí.

Existuje mnoho veľkostí postelí, nech jednolôžkových alebo dvojlôžkových. Pre plnohodnotný a pokojný spánok sa zamerajte nielen na rozmer postele, ale aj rošty, matrac alebo vankúš. Podrobný návod, ako vybrať kvalitné vankúš alebo akú výšku matraca zvoliť nájdete na našom blogu.

Všetky postele sa rozdeľujú podľa šírky, to si podrobnejšie vysvetlíme nižšie. Štandardná dĺžka postele je 200 cm. Osobám s výškou 180 cm a viac alebo tým, ktorí majú nepokojný spánok a radi sa prevaľujú, odporúčame posteľ s dĺžkou 220 cm. Štandardná výška postele býva okolo 35 - 45 cm, záleží na výške postavy. Pre seniorov a ľudí s pohybovými problémami sa odporúčajú vyvýšené postele okolo 50 - 60 cm alebo s extra výškou až 70 cm.

JEDNOLÔŽKOVÉ POSTELE 

Ak zariaďujete detskú izbu alebo zháňate novú výbavu do penziónu, práve jednolôžkové postele budú tou správnou voľbou. Pod jednolôžko sa navyše ľahko vsunie úložný box, ktorý vyrieši nedostatok miesta. Veľkosť týchto postelí je od 80 až do 120 cm ich šírka.

mensi-jednoluzko-cz0

Jednolôžko 80 x 200 cm

Využíva sa najčastejšie v detských izbách, na študentských privátoch alebo internátoch. Svojou šírkou sa hodia skôr pre menej náročných spáčov. Šetrí tiež priestor, preto sa hodí do menších miestností alebo bytov. Ak riešite problém s miestom, odporúčame úložné boxy pod posteľ.

 

 

jednoluzko-

Jednolôžko 90 x 200 cm

Standartní rozmer jednolôžka je práve šírka postele 90cm. Využíva sa najčastejšie v detskej izbe. Táto klasická veľkosť postele je komfortná a pohodlná nielen pre deti, ale aj dospelých. Hodia sa preto aj do penziónov alebo iných ubytovacích zariadení.

 

 

vetsi-jednoluzko

Jednolôžko 120 x 200 cm

Jednolôžko kráľovských rozmerov, aj tak niekedy nazývaná posteľ s rozmerom 120 x 200 cm. Ak milujete veľa vankúšov a svoj priestor, táto posteľ pre vás bude jasná voľba. Svoje miesto nájde ako vo študentskej izbe, tak spálni alebo izbe pre hostí.

 

JEDNOLÔŽKOVÉ/DVOJLÔŽKOVÉ POSTELE

francouzska-postel

Posteľ 140 x 200 cm

Zháňate manželskú posteľ, ktorá nezaberie toľko priestoru? Práve veľkosť 140x200 bude ideálna. Menšia dvojposteľ je obľúbená u mladých rodín alebo študentov. Naopak, kto má rád svoje pohodlie alebo psieho kamaráta v posteli, využije túto posteľ ako obrovské jednolôžko.

 

DVOULÔŽKOVÉ POSTELE

Vyberte si dvojposteľ, ktorá vám poskytne dostatok priestoru pre relaxáciu, plnohodnotný spánok aj harmonický vzťah. Delia sa na viac rozmerov od 160 až do 200 cm šírky. Veľkosť 200 x 200 cm nie je u nás toľko vyhľadávaná a obvyklá. Väčšina párov volí komfort klasického dvojlôžka.

 

mensi-dvojluzko

Dvojlôžko 160 x 200 cm

Dvojlôžko šírkou 160 cm sa radia medzi štandardné manželské postele. Často sa dávajú do menších spální, hotelov alebo penziónov, kde sa nezmestí šírka 180 x 200 cm. Sú príjemne široké a veľmi obľúbené u párov. Poskytujú oboch partnerom komfort a dostatok priestoru.

 

dvojluzko

Dvojlôžko 180 x 200 cm

Neriešite priestor v spálni a máte radi s partnerom dostatok miesta? Zvoľte posteľ s rozmermi 180 x 200 cm. Pohodlné postele si nájdu svoje miesto v spálni, luxusnom hoteli alebo penzióne.

 

 



TIP: Človek strávi v posteli takmer tretinu svojho života, venujte výberu dostatok času a pozornosti. Vyberte to pravé pre váš kvalitný spánok na našom e-shope.