Bývajte ako Francúzi: Spálňa v štýle Provence

Bývajte ako Francúzi: Spálňa v štýle Provence

Chladivé tóny, patinovaný nábytok a kvetinové vzory neodmysliteľne patria k vidieckemu francúzskemu štýlu. Dodajte interiéru jedinečnú atmosféru a osobitosť v duchu juhovýchodného Francúzska. Štýl Provence môžete mať aj u vás doma. Nechajte sa previesť a inšpirujte sa našimi tipmi.

Kombinujte farby a vzory

Do spálne v provensálskom štýle zvoľte jednu dominantnú farbu, do ktorej budete ladiť celý interiér. Ideálne jemné tóny, najlepšie svetlé odtiene modrej, fialovej alebo púdrovo ružovej. Farby kombinujte s pestrými vzormi a motívmi. Zlaté, blankytne modré a zelené doplnky podčiarknu priestor a dodajú mu nehu, eleganciu a sviežosť.

Nebojte sa vzorov a farieb na stenách. Klasický náter oživte tapetou s romantickými kvetmi, levanduľovými lány alebo prírodou. Kamenné steny, nech reálne alebo nalepovacie zaručene upútajú a vytvoria pôvabné zákutia nabádajúce k odpočinku.

Rustikálny nábytok

Prebuďte starožitný nábytok, vdýchnite mu nový život. Postele s vysokým čelom alebo nebesami, nočné stolíky aj staré truhlice využijete v spálni v štýle Provence. Bielené, lakované alebo zelene zafarbené drevo jednoducho zladíte s farbami v interiéri. Ryhy, škrabance i znaky používania sú žiaduce.

Stredom spálne je masívna posteľ s nebesami a ľahkými závesy alebo klasická s vysokým čelom. Vďaka závesom získate štipku súkromia a pocit pokoja. Vyberajte zdobený a vyrezávaný nábytok s výraznými úchytmi v zlatej farbe. Vysoké skrine so zrkadlami a komody zaistia dostatok úložného priestoru, stanú sa tak úplne funkčným nábytkom.

Pre chvíle relaxácie oceníte prešívané kreslo s ozdobnými gombíkmi a starú truhlu, ktorú využijete ako konferenčný stolček. Celú miestnosť podčiarknete veľkými zrkadlami a obrazmi v mohutných zdobených rámoch.

Posteľná bielizeň a doplnky v štýle Provence

Bohato zdobené textílie a prepracované doplnky ozdobia posteľ aj celú spálňu. Stavte na obliečky s motívmi kvetov alebo pruhov v blankytne modrej, fialovej alebo krémovej farbe. Myslite tiež na textíliu, bavlnené či krepové posteľné bielizne zvoľte pre teplé mesiace, mikroplyšové a flanelové pre tie chladnejšie.

Obliečky v štýle Provence zlaďte s vyšívanými dekoračnými vankúšikmi, závesmi, prikrývkami alebo kusovým kobercom. K jednofarebným obliečkam vyberte dekoračné vankúšiky a textílie s bohatým vzorom, ak zvolíte viacfarebné obliečky, potom dekorácie laďte do jednej farby.

Spálňu prevoňajte levanduľou, ružami alebo čerstvým drevom. Zasnite sa a preneste do oblasti Provence. Parfémovaná mydla vložte do skrine s posteľnou bielizňou.

Zdobená svietidlá

Klasické stolové lampičky s látkovými tienidlami, vysoké stojacie lampy a veľké lustre dodajú spálni dostatok svetla. Skvelým tipom sú veľké krištáľové lustre alebo vidiecke lucerny. Tlmené teplé svetlo odrážajúce sa na stenách podnecuje pocit tepla a domova.

Závesy do okien zviažte ozdobnou stuhou alebo krúžkom, aby nebránili vstupu lúčom slnka a prirodzenému dennému svetlu.

 

Štýl Provence vás osloví svojou jedinečnosťou za zachovanie praktickosti a funkčnosti. Bohaté zdobenie, prírodné materiály a ľahké tóny nájdenú svoje uplatnenie v bytoch aj domoch. Obľúbený je tento štýl na chalupách a vidieckych stavbách.