Vedeli ste, že správne rastliny v spálni môžu vylepšiť váš spánok?

Podľa feng shui síce kvety do spálne nepatria, ale ak zvolíte správny druh, môžete toto pravidlo bez obáv porušiť. Niektoré izbové rastliny sú totiž pre spálňu ako stvorené. Čistia vzduch a dokonca dokážu zlepšiť kvalitu spánku. Aké izbové rastliny zvoliť?

Aloe vera pre lepšie dýchanie počas spánku

Z listov tejto rastliny sa robia liečivé gély, ktoré bývajú účinné napríklad pri spálení na slnku a pomáhajú hojiť rôzne rezné rany. Okrem liečivých listov je však aloe vera prospešné aj počas spánku. Aloe vera v noci uvoľňuje kyslík, tým čistí vzduch a nám sa vďaka tomu počas spánku lepšie dýcha. Táto rastlina je skvelá predovšetkým pre čistenie benzénu a formaldehydu zo vzduchu.

Náš tip: V našom e-shope nájdete ortopedické matrace s povrchovou úpravou z aloe vera, ktoré sú dokonale regeneračné a zaisťujú výbornú oporu svalov a chrbtice. Matrace s aloe vera sú hladké a jemné. Majú antistatické, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.

aloe vera

Palmy ako prírodné zvlhčovače vzduchu

Ak chcete vniesť do svojej spálne nádych exotiky, kúpte si palmu. Ak v noci trpíte dýchacími ťažkosťami, umiestnite do spálne rozľahlú palmu zvanú Areca, ktorá má jedinečnú schopnosť správať sa ako prírodný zvlhčovač vzduchu a čistí vzduch od toxínov ako je formaldehyd. Ďalšou vhodnou palmou do spálne je bambusová palma, ktorá pripomína svojím vzhľadom bambus. Bambusová palma je tiež výborná na prečistenie vzduchu od jedovatých látok.

K palme si kúpte tropickú broméliu

Na čistenie vzduchu slúži aj tropická rastlinka bromélia, ktorá cez deň absorbuje oxid uhličitý a večer zvyšuje množstvo kyslíka. To znamená, že táto exotická kráska neustále pracuje na tom, aby udržala vzduch v spálni čistý. Kúpte si broméliu spoločne s niektorou z vyššie spomínaných paliem.

bromeliad-3334549_640

Brečtan je ideálnou voľbou pre alergikov

V prípade, že vás trápia alergie, zvoľte Brečtan popínavý, ktorý je podľa jednej americkej štúdie zaoberajúcej sa alergiami, astmou a imunológiu tou najlepšou voľbou. Podľa tejto štúdie brečtan dokáže odstrániť 94% vzdušných nečistôt už počas 12 hodín a pomáha pri nočnom kýchaní i proti opuchnutým slizniciam nosohltanu. Mimo to bolo u tejto rastliny dokázané, že znižuje výskyt plesní a výparov z výkalov, ktoré sa môžu vyskytovať vo vzduchu domácnosti, kde sa nachádzajú domáci maznáčikovia. Brečtan je veľmi silný prírodný osviežovač vzduchu, ale umiestnite ho v spálni tak, aby bol mimo dosahu detí a zvierat - je totiž jedovatý.

branch-color-decoration-garden-281490 

Gardénia miesto prášku na spanie

Gardénia jazmínovitá má sviežu vôňu, dokáže znižovať stres a napätie a navodzuje spánok. V rámci jedného výskumu vedci dokonca prišli na to, že kvety gardénie sú skvelou prírodnou alternatívou práškov na spanie. Ak vás trápi nespavosť a nevadia vám voňavé kvety v spálni, odporúčame túto rastlinku vyskúšať. Gardénia okrem pozitívnych účinkov na spánok, miestnosť i krásne ozdobí.

gardenia-1908250_640 

Jazmín proti úzkosti a nepokoja

Ďalšou voňavou izbovou rastlinou do spálne je jazmín. Kvety jazmínu majú výraznú sladkú vôňu, ktorá sa často vyskytuje v parfumoch a sviečkach. Táto príjemná aróma je vhodná pre osvieženie miestnosti a podporuje pokojný spánok. Jazmín údajne dokáže znížiť tiež úzkosť a nepokoj. Cez deň naopak napomáha k zvýšeniu mentálneho výkonu.

mock-orange-1365920_640 

Levanduľa vám dodá životnú energiu

Levanduľa je veľmi populárna rastlina nielen do spálne. Pomáha vytvoriť odpočinkové prostredie, oázu pokoja a tým navodiť lepší a kvalitnejší spánok, vďaka čomu sa budete ráno prebúdzať s väčším množstvom energie. Levanduľa znižuje stres a dokonca pomáha lepšie zaspať bábätkám. Do spálne môžete umiestniť živú rastlinku levandule, ale účinná je aj sušená levanduľa umiestnená blízko postele alebo difuzér s esenciálnym olejom z levandule.

Náš tip: K lepšiemu zaspávaniu vám pomôže ortopedický matrac s povrchovou úpravou z levandule. Dokonalý relax a uvoľnenie zažijete, ak si u nás vyberiete obliečky s motívom levandule. Nežné obliečky s kvietkami levandule a motýliky na vás doslova dýchnu harmóniu a pohodu.

lavender-cultivation-2138398_640

Mučenka zmierňuje psychické ťažkosti

Mučenka je exotická rastlinka, ktorá vás očarí svojím výnimočným vzhľadom a veľmi príjemnou vôňou, ktorá zlepšuje náladu. Mučenka tiež tlmí nepokoj a nespavosť. Podľa niektorých štúdií táto rastlina dokonca vie znižovať napätie a stres lepšie ako tlmiacie lieky. Ak máte psychické problémy, starosti či ste v neustálom strese, dajte mučenke šancu. Účinná je mučenka aj pri prechladnutí alebo kožných problémoch. V týchto prípadoch je ale lepšie pripraviť si mučenku vo forme čajovej zmesi.

passionflower-1217355_640 

Lopatkovec prispieva k pokojnej atmosfére

Na prečistenie vzduchu od jedovatých látok, ale aj negatívnej energie je vhodnou rastlinou lopatkovec. Lopatkovec skrášli interiér nielen dekoratívnymi listami, ale aj nádhernými bielymi kvetmi. Je to krásna rastlina, pritom absolútne nenáročná. Nepotrebuje príliš svetla, ochotne kvitne a znesie pomerne skromné ​​podmienky. Pozor však na malé deti a domácich miláčikov. Lopatkovec je jedovatý.

plant-1978269_640 

Svokrin jazyk vie zo vzduchu odfiltrovať bežné domáce toxíny

Svokrin jazyk patrí medzi obľúbené izbové rastliny a zvlášť v spálni má svoje opodstatnené miesto. Mnoho štúdií, vrátane NASA, tvrdia, že táto rastlina eliminuje vo vzduchu vyskytujúci sa formaldehyd, trichlóretylén a benzén. Svokrin jazyk sa vďaka tomu radí k najlepším izbovým rastlinám pre filtráciu vzduchu. Pri jeho umiestňovaní vyberajte miesto, kde je rozptýlené svetlo.

Zelenec je veselý nezmar a prírodný čistič vzduchu

Ďalším skvelým čističom je zelenec, ktorý je schopný zo vzduchu odstrániť škodlivý formaldehyd a to až z deväťdesiatich percent. Jeho výhodou je nenáročná starostlivosť. Môžete ho umiestniť na poličku či nočný stolík. Trsy jeho dlhých lesklých listov pôsobí optimisticky a veľmi esteticky.

spider-500x500