Sedliacky štýl: Romantická spálňa s nádychom vidieka

Štýl založený na tradíciách, kvalitných materiáloch a klasických vzoroch. Návrat k hodnotám a zvyklostiam sa hodí do bytu aj chalupy. Vďaka zachovaní maximálnej funkčnosti a praktickosti je sedliacky štýl neustále na popredných priečkach obľúbenosti. Inšpirujte sa našimi tipmi a premeňte spálňu v niekoľkých jednoduchých krokoch.

Masívny nábytok

Dominantou spálne je bezpochyby posteľ. Stavte na masívny, najlepšie ozdobne vyrezávané drevo. Do svetle ladeného interiéru sú ideálne postele v tmavšom odtieni, napríklad dekore jelše alebo tmavého duba. Masívne skrine, komody alebo nočné stolčeky kombinujte v podobných tónoch. Nebojte sa zakomponovať brúsenú kožu na kreslách alebo malých pohovkách.

Dodajte druhý dych aj starožitnému nábytku. Zrenovujte starý šijací stroj, truhlu alebo čalúnené kreslo a využite ich ako odkladací či odpočinkové miesto v spálni.

Striedma farebnosť

S farbami sa držte skôr pri zemi. Svetlé tóny stien a podlahy zvýraznite tmavším nábytkom a doplnkami. Do spálne inšpirované prírodou sa hodí kamenné či tehlové obklady, ale aj palubovky v prirodzených farbách. Aby nedošlo k optickému zmenšeniu priestoru, vždy obklady alebo tapety aplikujte len na jednu stenu.

Tradičné vzory

Kocky, prúžky alebo drobná kvietky dodajú interiéru požadovaný šmrnc a nádych vidieka. Tradičné vzory použite na závesoch alebo posteľnej bielizni. Naučte sa vrstviť pomocou vzorov. Kombinujte vždy maximálne tri vzory, jeden dominantný a maximálne dva vedľajšie. Ak ich zvolíte príliš, izba pôsobí rušivo a nepríjemne. Svetlý priestor doplňte o klasické vzory v modrej alebo červenej farbe.

Výrazné dekorácie

Prázdne steny vyzerajú chladne a nevľúdne. Obrazy s prírodným motívom skvele rozbijú fádnosť celého priestoru. Kresielka s leňošky potiahnuté kožou, kusové pestro zdobené koberce alebo parožia sú ďalšími skvelými elementy do spálne v sedliackom štýle. Stolný lampičku nahraďte starožitnú lampášom alebo petrolejky. Čím viac dekorácií, tým lepšie.

Vhodným výrazným prvkom sú trámy v priestore, ale aj stropu. Využite ich osobitosť ukážte prostú kresbu dreva. Na ošetrenie trámov použite len bezfarebný lak. Farebnému natieranie sa vyhnite. Poškodíte letokruhy masívu.

Vrstvenie

Vrstvite pomocou vzorov, farieb i materiálov. Držte sa prírodných tónov aj textílií. Kľúčom k úspechu je prirodzené spojenie za zachovanie individuality a funkčnosti. Posteľ, kreslá aj pohovky zahaľte do prehozů a plédov. Všetko dolaďte vankúšmi a dekoračnými vankúšiky v rôznych farbách a vzoroch.

TIP: Obliečky s drobnými kockami doplňte o jednofarebný prehoz a dekoračné vankúše s motívom kvetín. Romanticky ladený interiér máte na dosah.