Medzinárodný deň detí. Spoznajte jeho históriu a pripravte deň plný hier

Tradičné oslavy venované deťom a dospievajúcim sa v Slovenskej republike konajú vždy 1. júna. Tento rok pripadá Medzinárodný deň detí na utorok. Ku príležitosti osláv sa konajú rôzne spoločenské alebo športové podujatia. Viete, prečo Deň detí slávime a ako oslavy prebiehajú v iných štátoch? Pozrite sa na zaujímavosti a tipy.

Oslavy 1. júna

Prvý Medzinárodný deň detí, tak ako ho poznáme teraz, teda prvý júnový deň sa začal sláviť až v roku 1950. O rok skôr bol tento dátum určený v Moskve na zasadaní Medzinárodnej demokratickej federácie žien, kde vyhlásili Deň pre ochranu detí. Hlavným dôvodom vzniku bolo zabíjanie detí a žien počas 2. svetovej vojny. Neskôr sa zo Dňa pre ochranu detí stal Medzinárodný deň detí, ktorý přijmul aj vtedajšie Československo, potom Slovenská republika.

Viete, že v päťdesiatych rokoch OSN vyhlásila ešte druhý detský deň, pomenovaný ako Svetový deň detí, ktorý dodnes pripadá na 20. novembra?

Prečo majú deti svoj deň?

Rovnako ako ženy, rodiny alebo zamilovaní majú aj deti svoj sviatok. Hlavnou myšlienkou Medzinárodného dňa je nárok všetkých na prežitie šťastného detstva, v prítomnosti rodiny, bez hladu a smädu. Každé dieťa aj teenager má nárok na domov a plnohodnotné detstvo, lásku a pochopenie bez týranie a útrap.

Zmyslom tohto významného dňa je celok ako rodina. Tá by mala byť tento deň pohromade a užiť si čas plný radosti a zábavy. Dopriať si spoločne strávené chvíle a venovať sa len sami sebe.

Deň plný zábavy a radosti

V blízkostí bydliska sa nekoná žiadna akcia na detský deň? Urobte si vlastný. Obdarujte svojich aj susedove deti akčným dňom a malým darčekom pre radosť. Sladkosti vyčarí úsmev na tvári každého dieťaťa, ale aké ďalšie drobnosti vybrať?

Praktické mamičky môžu potešiť svoje ratolesti novými obliečkami s motívom detských hrdinov či zvieratiek. Možným variantom sú tiež veselé uteráky s obrázkom, ktorými sa deti radi pochvália v škôlke alebo škole.

Nezabudnuteľným darčekom sú však spomienky, napríklad na deň s rodinou a hranie hier alebo výlet. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými aktivitami na záhradu aj do obývačky, ktoré rozveselí deti aj ich rodičov a starých rodičov.

  1. Maľovanie obľúbeného rozprávkového hrdinu
  2. Skladanie puzzle
  3. Skákanie vo vreci
  4. Hod loptou na terč
  5. Hľadanie kartičiek - pripravené kartičky dospelí schovajú a deti je hľadajú, kto ich má najviac, vyhráva.

Tip: Ideálne sú tiež celodenné hry v lese či pri vode alebo opičia dráha.

Ako sa oslavuje v zahraničí?

V mnohých svetových krajinách sa Medzinárodný deň detí oslavuje rovnako ako u nás, teda 1.6. Niektoré krajiny sú však špecifické a slávnosti na počesť detí sa konajú v iný čas. Európske krajiny s iným dátumom sú napríklad Švédsko, ktoré MDD oslavuje už 15. mája alebo Maďarsko poslednú májovú nedeľu.

Izrael až o takmer o 4 mesiace neskôr, a to 5.10. V októbri prebiehajú oslavy tiež v Malajzii, Singapure alebo Brazílii.

Aj keď má každá krajina iný dátum a oslavy prebiehajú špecificky k danému náboženstvu a kultúre, dôležitý je čas strávený s deťmi. Urobte aj tento rok svojim deťom radosť, venujte im darček a malú alebo väčšiu dávku dobrodružstva.