Pranie obliečky naruby? Zachovajte farbu!

Zachovajte farbu obliečky, perte naruby.

Pravidelná starostlivosť o posteľnú bielizeň je neodmysliteľnou súčasťou zdravého spánku. Navyše, obliečky dnes už nechápeme iba ako ochranu perín alebo vankúšov. Posteľná bielizeň je tiež dizajnovým prvkom interiéru spálne. Máme na výber z nepreberného množstva vzorov, farieb i textílií. Ako ale zachovať jasné farby i po viac vypraní?! Prinášame Vám niekoľko tipov.

Pranie obliečky

Obliečky aj plachty perte vždy pri teplote odporúčané výrobcom. Všeobecne sa udáva ideálna teplota medzi 40 ° C až 60 ° C. Obliečky perte zásadne naruby spoločne s pracím prostriedkom určeným pre danú farbu bielizne. Praním naruby predĺžite životnosť textílie, farieb i potlače. Farby nevyblednú, ale budú stále jasné ako pred prvým vypraním. Potlače na obliečky nebudú praskať a odlupovať sa. Výhodné je obliečky pred praním zapnúť. Do zapnutých obliečok sa počas prania nebude zachytávať iné prádlo. Odporúčame prať všetky diely posteľnej bielizne spoločne, farby jednotlivých dielov budú stále rovnaké. Už v minulosti sa pralo zásadne naruby. V rohoch obliečky sa skôr usadzovali peria a nečistoty zo sýpky.

Sušenie obliečky

Nech sušíte posteľnú bielizeň v sušičke alebo vonku na šnúre, doporučujeme obliečky ponechať zapnuté a naruby. V sušičke obliečky sušte jedine naruby a pri nízkej teplote. Ale pozor, niektoré textílie je nevhodné sušiť v sušičke. Ak uprednostňujete klasický spôsob, potom obliečky po vypraní rozklepejte, vešajte napnuté a naruby. Zabránite tak priamemu kontaktu so slnečným žiarením a zachováte stálosť farieb.

Žehlenie obliečky

Na trhu existujú aj žehlivé, aj nežehlivé obliečky. Ak žehlenie nie je váš koníček, potom vyberte obliečky krepové. Ostatné textílie je nutné žehliť. Posteľná bielizeň žehlite vždy naruby. Odporúčame žehliť podľa odporúčania od výrobcu, ideálne ešte mierne vlhké pri teplote do 200 ° C. Pred poskladaním ho nechajte riadne vychladnúť.

ODPORÚČANIE:

  • Obliečky perte naruby a zapnuté!
  • Všetky diely obliečky perte vždy spoločne
  • Sušte aj žehlite naruby pre zachovanie farieb