Návod: Ako odstrániť krv z obliečky alebo plachty?

Zaručené tipy, ako odstrániť čerstvú alebo zaschnutú krv z plachty a obliečky.

Dospelý človek strávi v posteli takmer tretinu života, nie je teda divu, že občas obliečky aj plachty dostanú zabrať. Medzi najčastejšie škvrny na posteľnej bielizni patrí práve tie od krvi a jedla. Niekedy vás fliačikov od krvi nezbavia ani tie najsilnejšie pracie prostriedky. Máme pre vás pár tipov, ako odstrániť stopy od krvi, a pritom zachovať pôvodnú kvalitu farieb i štruktúry. Zložitým vyváraním alebo používaním extra silných pracích prostriedkov môžete poškodiť vlákna posteľnej bielizne a stratiť cenné vlastnosti textílie.

Čerstvá škvrna od krvi na obliečky alebo plachte

Odstrániť čerstvú škvrnu od krvi je oveľa jednoduchšie, než si myslíte. Stačí byť dostatočne rýchly. Postačí vám niekoľko surovín zo špajzky.

VODA

Čerstvú škvrnu od krvi najlepšie odstránite studenou vodou. Áno. Studená voda krv rozpustí a uvoľní. Ideálne je bielizeň opláchnuť prúdom studenej vody alebo ho pár hodín namáčať. Potom škvrnu ešte dočistiť jemnou mydlovou vodou a vyprať v práčke na nižšiu teplotu, ideálne do 40 ° C. Vysoká teplota vody spôsobí zrazenie krvi. Tá sa dostáva hlbšie do vlákien a škvrna sa stáva nevyprateľním.

JEDLÁ SODA nebo OCOT

Ak nemáte po ruke práčku, potom môžete čerstvo vzniknutú škvrnu od krvi namáčať v studenej vode a prať v ruke jemnou mydlovou vodou. Tú možno doplniť o klasickú jedlú sódu alebo ocot. V tomto prípade použite malé množstvo priamo na škvrnu a vložte do vody. Nechajte 30 min pôsobiť, potom textíliu dôkladne preperte. Účinok môžete najskôr skúsiť na menej viditeľnom mieste, aby ste sa uistili, že surovina vašu obľúbenú posteľnú bielizeň nepoškodí.

PEROXID

Na posteľnú bielizeň z pevnejšieho svetlého materiálu môžete použiť tri percentuálny roztok peroxidu vodíka. Ten zoženiete v každej lekárni. Pri použitia tejto metódy myslite na to, že peroxid je vlastne kyselina, ktorá miesto od krvi vybieli. U jemnejších látok možno peroxid zriediť s vodou v pomere 1: 1 a použiť na škvrnu. Po chvíli pôsobenia je potreba dôkladne preprať v studenej vode. Účinok môžete najskôr skúsiť na menej viditeľnom mieste, aby ste sa uistili, že surovina vašu obľúbenú posteľnú bielizeň nepoškodí.

Odporúčame:

  • Malé škvrny namočiť do studenej vody a použiť mydlovú vodu
  • Na väčšie škvrny možno použiť namiesto mydla sódu alebo ocot
  • Na biele pevné textílie možno použiť roztok peroxidu vodíka
  • Po čistení nutné vyprať v práčke pri teplote do 40 ° C
  • Účinok surovín je dobré vyskúšať na menej viditeľnom mieste

Zaschnutá škvrna od krvi na plachte alebo obliečky

Odstrániť zaschnuté škvrny od krvi je o niečo komplikovanejšie ako tie čerstvé. Ale nezúfajte, máme pre vás niekoľko rád a tipov, ako na to. Opäť si vystačíte s niekoľkými surovinami z kuchyne.

VODA

Zaschnutú škvrnu od krvi je potrebné namáčať v studenej vode aj niekoľko hodín, pokojne nechajte posteľnú bielizeň namočenú celý deň. Potom vytvorte dostatok mydlovej vody a skúste škvrnu jemne masírovať, prípadne použiť veľmi jemnú hubku. Škvrnu nedrhnite, mohlo by dôjsť k poškodeniu vlákien a znehodnoteniu cenných vlastností textílie. Potom vyperte v práčke za použitia bežného pracieho prostriedku pri teplote do 40 ° C.

KUCHYNSKÁ SOĽ

Namočenú škvrnu v studenej vode posypte jedlou kuchynskou soľou a nechajte asi 30 min pôsobiť. Soľ môžete pomocou hubky jemne masírovať do látky. Opatrne na hrubé drhnutie textílie. Potom prepláchnite studenou vodou. Celý postup môžete niekoľkokrát opakovať. Nakoniec opäť vyperte v práčke pri teplote do 40 ° C. Účinok môžete najskôr skúsiť na menej viditeľnom mieste, aby ste sa uistili, že surovina vašu obľúbenú posteľnú bielizeň nepoškodí.

ZUBNÁ PASTA

K vyčisteniu zaschnutých škvŕn od krvi sa využíva tiež obyčajná zubná pasta. Škvrnu namočte do studenej vody a potom na ňu naneste slabú vrstvu zubnej pasty. Nechajte pôsobiť, kým pasta nezaschne, potom umyte studenou vodou. Postup môžete niekoľkokrát opakovať. Nakoniec vyperte v práčke pri teplote do 40 ° C. Vypraní v práčke je nutnosťou, pre zbavenie sa zvyškov zubnej pasty. Účinok môžete najskôr skúsiť na menej viditeľnom mieste, aby ste sa uistili, že surovina vašu obľúbenú posteľnú bielizeň nepoškodí.

ĎALŠIE POMOCNÍCI

Rovnaký účinok ako vyššie spomínané suroviny má tiež sóda, ocot, kyselina citrónová alebo peroxid vodíka. Pri použití je nutné myslieť na to, že sa jedná o slabé kyseliny. Tie miesto od krvi vybieli. Preto ich používajte iba u svetlých a pevných textílií. Pred každým použitím vyskúšajte na menej viditeľnom mieste. Použiť sa dá tiež strúhaný chren, ktorý je nutný nechať pôsobiť dlhšiu dobu.

Odporúčame:

  • zaschnuté škvrny namočiť na celý deň do studenej vody
  • použiť mydlovú vodu a jemnú hubku
  • použiť kuchynskú soľ alebo zubnú pastu
  • Na bielej pevnej textílie možno použiť roztok peroxidu vodíka, octu alebo sódy
  • Po čistení nutné vyprať v práčke pri teplote do 40 ° C
  • Účinok surovín je dobré vyskúšať na menej viditeľnom mieste