Ako umiestniť posteľ podľa feng-šuej

Vedeli ste, že orientácia lôžka môže mať vplyv na vaše sny alebo napríklad sexuálnu aktivitu v spálni? Náuka feng-šuej totiž tvrdí, že samotné umiestnenie postele má obrovský vplyv na kvalitu spánku. Pripravili sme pre vás pár tipov, ako si spálňu podľa feng-šuej jednoducho zariadiť.

Zo všetkého najskôr zvoľte správny rozmer postele

Na trhu sú najčastejšie rozmery 90 x 200 cm (jednolôžko), 160 x 200 cm (dvojlôžko) alebo 180 x 200 cm. Ak túžite po väčšom priestore a pohodlí v posteli pre jedného, môžete zvoliť rozmer 140 x 200 cm. Správna dĺžka postele je taká, ktorá zhruba o 20 cm presahuje spacieho a poskytuje dostatok priestoru pre chodidlá a hlavu. Čo sa týka výšky postele, z ortopedického hľadiska je optimálna výška bočníc 50 cm a v kombinácii s vhodným matracom alebo výškovým nastavením roštu je možné dosiahnuť ideálnej výšky lôžka 50 až 65 cm podľa veku a výšky spacieho. Táto výška umožňuje aj odvetranie spodnej časti matraca a prispieva hygienickému prostrediu v spálni. Najmenšia odporúčaná výška z hľadiska vírenia prachu a chladu od podlahy je 30 cm.

Feng shui

Na akú svetovú stranu umiestniť posteľ podľa feng-šuej?

Ak máte problémy so spánkom, zdajú sa vám nočné mory a neviete, čo máte zmeniť, začnite umiestnením postele. Nevhodná orientácia, pri ktorej sa vám môžu zdať často nepríjemné sny, je spanie hlavou na severovýchod. Táto poloha je vhodná len krátkodobo, najmä pre osoby, ktoré trpia nedostatkom motivácie alebo sa nachádzajú v útlmovej životnej fáze. Je to ale pomerne agresívna poloha, a preto sa neodporúča praktizovať príliš dlho. Pre dlhodobo príjemný spánok skúste posteľ umiestniť týmito smermi podľa vašich potrieb a preferencií:

  • Hlava smeruje na sever. Táto orientácia rieši nespavosť a je veľmi vhodná pre staršie osoby, pretože podporuje pokoj.
  • Hlava smeruje na juh. Tu dochádza k prúdeniu energie čchi, čo spomaľuje regeneráciu počas spánku, môžete sa často budiť a ráno sa cítiť nevyspatí a celí rozlámaní. Výhodou tejto orientácie je podpora vášne, ale dlhodobé praktizovanie tejto polohy sa neodporúča.
  • Hlava smeruje na východ. Skvelá orientácia pre mladšie osoby a ideálne pre rast detí. Ideálna je táto poloha pre budovanie kariéry a usporiadanie vlastných vecí.
  • Hlava smeruje na západ. Táto orientácia podporuje lenivosť a je to jedna z najlepších polôh, vďaka ktorým bude spánok veľmi kvalitný a uspokojivý. Táto poloha môže zlepšiť dokonca finančné príjmy a milostný život.
  • Hlava smeruje na severozápad. Další vhodná orientace pro starší osoby. Podporuje delší a hlubší spánek. Skvěle se hodí pro osoby se zkušenostmi a autoritou.
  • Hlava smeruje na juhovýchod. Podporuje komunikáciu, osobný rast, tvorivosť a aktivitu.
  • Hlava smeruje na juhozápad. V tomto prípade dochádza k prúdeniu pokojnej energie, ale pozor! Ak budete spať v tejto pozícii dlhodobo, môže to spôsobiť stratu životnej rovnováhy, urobiť život značne nestabilným a dokonca viesť až k depresiám.

Nechajte okolo postele prúdiť správnu energiu

Nasmerovať posteľ na vhodnú svetovú stranu nestačí. Dôležité je, aby ste v miestnosti vytvorili priestor, ktorým bude môcť prúdiť energia čchi. Posteľ by mala byť prístupná z oboch strán a na každej strane by mal byť nočný stolík. V ideálnom prípade by posteľ mala byť ukotvená čelom k stene a nemala by byť v priamej línii s dverami. Rovnako tak by posteľ nemala byť priamo pod oknom. Nemilú správou je, že by posteľ nemala mať úložný priestor, pretože veci v ňom uložené bráni prúdeniu energie čchi. V malých bytoch s minimom úložného priestoru je ale pomerne ťažké toto pravidlo dodržať. Ak úložný box pod posteľ potrebujete, vyberte si nejaký z kvalitného dreva a veci v ňom majte dôkladne poskladané. Poriadok a čistota je v spálni základ.

bez televize

Do spálne nepatrí televízor ani kvety

Podľa feng-šuej nepatrí do spálne televízie a dokonca ani kvety. Avšak milovníci kvetín si tam nejakú rastlinku pokojne dať môžu, pretože najdôležitejšie je vlastné vnímanie, nie striktné dodržiavanie pravidiel, s ktorými sa nestotožňuje. S elektronikou však buďte opatrní. Úplne nevhodné je mať v spálni pracovný kút. Opatrní buďte aj s dekoráciou a zrkadlami. Zrkadlá síce pôsobí lákavo, najmä pre páry pri sexuálnych hrách, ale ak sa v zrkadle odrážajú spiaci, môže to mať negatívny dopad. Takéto umiestnenie zrkadla môže vo vzťahu spôsobiť neveru. Veľmi nepriaznivo pôsobí zrkadlové stropy. Ak sa v zrkadle alebo zrkadlách neodráža ani posteľ, ani ľudia, ktorí v nej spia, je všetko v poriadku. Čo sa týka dekorácií, vyšperkujte si svoju spálňu vecami, ktoré na vás pôsobia pozitívne. Rozhodne by ste si nad posteľ nemali umiestňovať depresívne obrazy.

Doplnkom spálne je aj posteľná bielizeň

Pri zariaďovaní spálne podľa feng-šuej majte na mysli, že aj posteľná bielizeň je doplnkom interiéru. Ladiace deky a prikrývky rozmanitých farieb a vzorov sú mnohokrát v obytnom priestore viditeľné po celý deň. Posteľná bielizeň sa tak stáva prvkom pôsobiacim na naše zmysly nielen v spánku, a preto je úplne bežné striedať obliečky podľa ročného obdobia alebo nálady. Pri výbere obliečok sa snažte vnímať všetkými svojimi zmyslami ich farbu a materiál. Tvary, vzory a ornamenty sú potom záležitosťou vkusu. Miesto určené na spánok by malo byť ladené skôr do upokojujúcich farieb, čo platí predovšetkým pre farbu stien, podláh, záclon a závesov. S obliečkami môžete experimentovať, napriek tomu je vcelku bežné, že bez veľkého premýšľania človek siahne v zime po hrejivejších farbách a materiáloch (napríklad po flanelových obliečkach alebo obliečkach z mikroplyšu) a v lete naopak po chladivých.

Autor: Linda Tomsa Kalašová