5 hravých spôsobov, ako naučiť deti umývať si ruky

Špinavé ruky oslabujú našu imunitu a prenášajú až 80% všetkých infekcií. Naučte svoju ratolesť, ako sa správne vykonáva očista rúk a predchádzajte vďaka tomu šíreniu baktérií a najrôznejším infekciám.

Vedli ste, že...

  • Jednoduché umytie rúk chráni pred šírením baktérií a vírusov?
  • Malé deti sú náchylnejšie k nákaze baktériami kvôli nedostatku imunity?
  • Umývanie rúk pomáha predchádzať šíreniu bežnej nádchy a ďalších chorôb?

Učte svoje deti umývanie rúk od útleho veku

Rodičia svoje deti často okřikuji, keď si strkajú ruky do pusy. K prenosu infekcie však nie je vždy nutné, aby dieťa mikroorganizmy prehltlo. Stačí malá plocha sliznice, či už ide o ústa, nos, alebo oči, cez ktorú preniknú do krvného obehu. Z toho dôvodu je dôležité, aby sa umývanie rúk stalo pre dieťa rituálom a naučilo sa ich správne umývať už od útleho veku. Štandardom by malo byť umývanie rúk pred jedlom, po použití toalety, kedykoľvek sa dieťa vráti z vonku domov, či po maznanie sa s domácim zvieraťom. Ruky je potrebné umyť tiež vtedy, keď dieťa kýcha alebo kašle s rukou pred ústami a počas obdobia, kedy je niekto v domácnosti chorý.

Mytí rukou

Ako dieťa naučiť hygiene krok za krokom, aby ho nenudila?

  1. Nakupujte hygienické potreby spoločne s vašimi ratolesťami. Môžete ísť spoločne na nákup do kamenného obchodu, alebo k tomu využite internet. Vyberanie a vkladanie tovaru do virtuálneho košíka na počítači alebo mobile detí baví.
  2. Nechajte svoje deti vybrať uterák k umývadlu podľa toho, akú majú radi farbu, alebo im kúpte detský uterák s nejakým pekným motívom (detský uterák s motívom autíčka, ružový detský uterák s mačičkou a ďalšie). Uvidíte, že je utieranie rúk bude hneď viac baviť.
  3. Okrem vlastného detského uteráka kúpte domov mydlo vhodné pre deti. Malé deti sa chcú cítiť nezávisle, preto ich poteší, keď budú mať svoje vlastné mydlo. Rovnako tak môžete celej rodine zaobstarať umývacie žinky.
  4. Sledujte a odmeňujte. V škôlkach sa osvedčuje systém odmien, ktorý sleduje správanie detí a ich hygienických návykov. To môže byť užitočné riešenie pre začiatok aj u vás doma.
  5. Choďte svojim deťom príkladom. Deti svojich rodičov sledujú, aj keď si to neuvedomujú, a preto je dôležité ísť im v každej situácii príkladom a predvádzať im svoje cenné rady v praxi. K tomu je však potrebné, aby ste sami vedeli, ako si ruky správne umývať.

Náš tip: Urobte z hygienickej rutiny dobrodružstva. Napríklad po použití toalety sa s dieťaťom vydajte na "výpravnú expedíciu" a skontrolujte, či splnilo všetky hygienické úkony. Ak vaša ratolesť obstojí na jedničku, zaslúži si odmenu. Forma odmeny je na vás.

Mýdlo v různém provedení

Ako to robiť správne

Nie je nutné hľadať v umývanie rúk vedu. Napriek tomu je dobré, keď sa budete držať niekoľkých jednoduchých zásad a tie ďalej odovzdáte svojim deťom.

  • Najprv si ruky dôkladne namočte, zvlášť ak používate na umývanie rúk tekuté mydlo. Pri používaní tekutého mydla nasucho, si ruky dobre neumyjete.
  • Na dostatočne mokré ruky aplikujte mydlo takým spôsobom, aby bolo na čo najširšom povrchu aj medzi prstami.
  • Mydlo do rúk vtierajte aspoň 15 sekúnd, ideálne dlhšie.
  • Nakoniec ruky opláchnite teplou vodou a ruky osušte pomocou čistého uteráka.
  • Zaujímavosť: Vedeli ste, že najlepším variantom pre domáce podmienky je podľa odborníkov a lekárov bežné mydlo v kocke a teplá voda? Pravidelné umývanie rúk je potom podľa odborníkov v prevencii infekčných ochorení účinnejší ako používanie dezinfekčných prípravkov na alkoholovej báze.