6 tipov pre zdravý spánok detí

Správna výbava je pre spánok dieťaťa veľmi dôležitá. Na čo sa zamerať pri výbere postele, matraca pre deti, vankúša, obliečok a ďalších nevyhnutností pre kvalitný spánok vašej ratolesti?

1. Detská posteľ nemusí byť drahá

Ak nemáte financie na novú posteľ alebo jednoducho nechcete míňať za nábytok, ktorý budete musieť pomerne skoro vymeniť, pretože deti rastú ako z vody, nezúfajte. Na slovenskom trhu nájdete kvalitné detské postieľky a postele za rozumnú cenu. Pre bábätká odporúčame postieľku, ktorá spĺňa parametre bezpečnosti. To znamená, že nemá žiadne ostré hrany alebo súčasti, ktoré by sa mohli uvoľniť. Pre väčšie deti (2-3 roky) je ideálne zaobstarať posteľ už väčších rozmerov a ak do postele zaobstaráte kvalitný matrac, postačí väčšinou ako podklad drevený rošt.

3640_bavlnene-povleceni-do-postylky-pejsek-modry

2. Pri výbere matraca sa držte niekoľkých zásad

Investície do nového detského matraca sa na rozdiel od postele rozhodne vyplatí. Zabudnite na to, že by ste použili zdedený matrac, pretože ten môže byť unudený a tiež nemusí spĺňať hygienické limity. Nemusíte deťom kupovať ten najluxusnejší matrac, na aký narazíte, ale odporúčame sa držať niekoľkých hlavných zásad pre výber matraca pre deti.

  • Voľte skôr pevnejší typ konštrukcie, ideálne v strednej tvrdosti.
  • U detí nie je nevyhnutné, aby matrac mal výrazné zónovanie, pretože deti rastú, často sa na lôžku sťahujú alebo sa prevaľujú do rôznych polôh.
  • Pro děti jsou ideální matrace z kvalitních PUR pěn, které splňují nároky kladené na dětský spánek jak z hlediska pružnosti, prodyšnosti i hygieny.
  • Vyvarujte sa detským matracom s pamäťovou penou. Telíčko sa do nej viac zaborí a môže tak byť negatívne ovplyvnený správny rast dieťaťa.
  • Venujte pozornosť poťahu matraca. Ak je to možné, dajte prednosť snímateľnému poťahu a najlepšie takému, ktorý je možné rozopnúť na dve samostatné polovice.

5685_matracovy-chranic-postelovy-matrace-vodeodolny-pro-deti-do-postylky

3. Odporúčame praktický chránič matraca

Životnosť matraca ochránite pomocou praktického chrániča matrace a to predovšetkým v období, kedy sa dieťa učí spať bez plienok. Niektorí toto rieši pomocou igelitu, ktorý umiestnia pod plachtu v detskej postieľke. Igelit však zadržiava teplo a dieťa by sa mohlo prehriať. Z toho dôvodu je podstatne lepšie použiť buď špeciálny chránič matraca alebo špeciálne prestieradlo, ktoré je vode nepriepustné, ale je do určitej miery priedušné. Pokiaľ dôjde k zašpineniu chrániča, jednoducho ho vyperiete v práčke.

4. Bez vankúša sa zaobídete

Ak premýšľate, na čom by sa dalo ušetriť, detský vankúš je jednou z možností. Približne do jedného roka dieťa nepotrebuje vankúš. V neskoršom veku odporúčame zaobstarať typ vankúša určený pre batoľatá. Pre väčšie deti sa oplatí zaobstarať vankúš so zipsom s možnosťou prania.

5037-1_0002-periny-polstare

5. Prikrývku voľte z dutého vlákna

Malé dieťa môže spať pod prikrývkou alebo v spacom vaku, v ktorom máte istotu, že sa bábätko neodkope. Pre väčšie dieťa sú najvhodnejšie prikrývky z dutého vlákna, ktoré môžete používať celoročne. Detské prikrývky z umelého vlákna sú veľmi ľahké, priedušné a mäkké. Tento materiál sa tiež perfektne hodí pre alergikov a astmatikov. Voľte prikrývky kvalitné, ktoré sú dobre ušité. Práve také dlhšie vydržia, aj pokiaľ ich budete častejšie prať, čo je v prípade malých detí bežné.

6. Detské obliečky vyberajte podľa kvality materiálov

Medzi najobľúbenejšie kúsky obliečok pre deti patria také, ktoré sú z hebkých a splývavých materiálov, ľahko udržiavateľné a s nežehlivou úpravou. Čo sa týka farieb a vzorov, je to otázka vkusu. Obliečky do detskej izby môžete zvoliť podľa ročného obdobia a teploty v miestnosti. Mamičky preferujú 100% bavlnu v bežnom plátne, veselé farbičky a potlače. Zaujímavým prvkom v detskej izbe sú svietiace detské obliečky s originálnou 3D potlačou.

Autor: Linda Tomsa Kalašová