Ako správne vybrať krepové obliečky?

Na našom trhu nájdete rôzne druhy obliečky, pričom jedným z najobľúbenejších materiálov je krep. O krepových obliečok je známe, že má špecifické vlastnosti a skvelé úžitkové vlastnosti. Málokto však vie, že nie je krep ako krep. Ako sa pri výbere krepových obliečok nespáliť?


8253_krepove-povleceni-cerne-cervene-sede-linky-ornament-ctverec-kostka-sachovnice-sachy

Krepové obliečky sa nekrčia. Je toto jeho jediná výhoda?

Krep je tkanina s vlnitým, zrnitým a matným povrchom. Ako hlavná výhoda krepových obliečok sa často uvádza najmä to, že sa ľahko riasia a nekrčia sa, vďaka čomu nie je potrebné ich žehliť. Krepové obliečky majú ale aj svoje tienisté stránky. Keďže sa na nich v pruhoch strieda hladký a nariasený povrch, nemusí každému vyhovovať. Pre väčšinu ľudí a to vrátane detí sú však krepové obliečky vhodné a na dotyk príjemné.

Na výber sú rôzne druhy krepových obliečok

Aj keď by sa mohlo zdať, že krep je iba jeden, v skutočnosti ich je na trhu niekoľko a zásadne sa od seba líšia. Bavlnený krep vyrobený zo 100% bavlny je príjemný na dotyk, priedušný a vyznačuje sa skvelou savosťou, takže dobre odvádza z tela pot. Mylné je tvrdenie, že bavlnené krepové obliečky sú vhodné len pre zimné mesiace. Kvalitné krep má výborné izolačné vlastnosti, v lete vás bude chladiť a v zime zasa hriať. Cennou vlastnosťou krepu je tiež to, že je vhodný pre alergikov a astmatikov. Cena krepových obliečok zo 100% bavlny je vyššia, ale je zárukou toho, že ho môžete efektívne používať po celý rok a vydržia dlho krásne. Krepové obliečky môžu byť vyrobené tiež zo zmesových tkanín či polyesteru, ktoré je v porovnaní s tým bavlneným drsnejšie, nie je toľko priedušné a v lete nechladí. Jeho cena je nižšia a životnosť kratšia, napriek tomu si stále uchováva skvelé vlastnosti.

Predĺžte životnosť krepu správnou starostlivosťou

Či už dáte prednosť krepových obliečok zo 100% bavlny alebo lacnejšej variante z polyesteru, správnu starostlivosť môžete v oboch variantách predĺžiť ich životnosť.

  1. Perte krepové obliečky naruby a zapnuté.
  2. Nepoužívajte na krep sušičku. Obliečky z krepu rozložte na bielizeň a v ideálnom prípade posteľnú bielizeň nekolíčkujte (rozhodne nie za rohy).
  3. Krepové obliečky nežehlite. Stačí ich vyprať, usušiť a hneď ich zase môžete povléknuť.