Tuhosť matraca voľte podľa najčastejšej polohy pri spánku

Kvalitu spánku ovplyvňuje celá séria faktorov. Jedným z nich je kvalita matraca, ktorá rozhoduje o tom, či si v noci pri spánku oddýchnete, alebo sa prebudíte rozlámaní. Podľa čoho si matrac vybrať? Je lepšie mäkká alebo tvrdá matrac?

Vyššia tuhosť neznamená vyššiu hmotnosť

Pri voľbe tuhosti matraca je potrebné zohľadniť vašu váhovú kategóriu, zdravotné ťažkosti a materiály, z ktorého sa matrac skladá. Zároveň si je ale treba uvedomiť, že vyššia tuhosť matraca neznamená vyššiu nosnosť. Pokiaľ predpokladáte vyššie zaťaženie matraca, je vhodné opýtať sa na odporúčanie predajcu. Pocit pohodlia a tuhosť matrac s váhou priamo súvisí. Je rozdiel, či bude matrac o tuhosti 4 používať päťdesiatkilový človek alebo človek vážiaci cez sto kíl. V prípade, že vás trápi boľavý chrbát, je vhodnou voľbou ortopedický matrac, ktorá by celkovo mala mať vyššiu tuhosť. V našom e-shope máme okrem štandardných ortopedických matracov tiež ortopedické matrace s obsahom extraktu z levandule či ortopedické matrace s extraktom z rastliny Aloe vera, ktorá je používaná v lekárstve a kozmetike. Teraz sa pozrime na základné tuhosti matracov.

Je lepšia tuhosť 1 alebo tuhosť 5?

Voľba tuhosti je závislá na mnohých premenných a je to značne individuálna záležitosť. Matrac s tuhosťou 1 patrí k tým najmäkším, aké môžete na trhu zohnať. Tento typ matraca nie je príliš vhodný pre osoby s ortopedickými problémami a aj zdravý človek by mal matrac s tuhosťou 1 najprv vyskúšať, aby zistil, či mu extrémna mäkkosť matraca vyhovuje. Matrac s tuhosťou 2 je mierne tvrdší a vysoko elastický. Nie je vhodný pre osoby s vyššou hmotnosťou, predovšetkým kvôli rýchlemu preležaniu a nižšej životnosti. Matrac s tuhosťou 2 je vhodný najmä pre deti. Matrac s tuhosťou 3 patrí medzi priemerné a ľudia kupujú tento typ matraca najčastejšie. Jedná sa o komfortný matrac pre väčšinu váhových kategórií. Matrac s tuhosťou 4 má vyššiu tuhosť a je vhodná pre osoby s vyššou telesnou hmotnosťou. Najtvrdšie typom je matrac s tuhosťou 5, ktorý sa horšie prispôsobuje bodovému tlaku.

Náš tip: Chcete si matrac objednať online a nemáte si ho kde vyskúšať? V našom e-shope môžete kúpený produkt do 30 dní vrátiť bez udania dôvodu. S výberom matraca vám radi pomôžeme.

Kúpte si matrac s anatomickými zónami

Aj keď zvolíte správnu tuhosť matraca, jednoliaty povrch vám nemusí úplne vyhovovať. V tomto prípade je vhodné dať prednosť matracu, ktorý má na jednej strane viacerých zón. Prečo zvoliť matrac s anatomickými zónami? Zaťaženie väčšinou nie je rovnomerné a matrac je primárne namáhaný v niekoľkých oblastiach. Plocha sa preto vystužuje či naopak zmäkčuje tak, aby vám dokázala poskytnúť čo najvyšší komfort. Napríklad taštičkový zdravotné matrace MASS COMFORT so strednou tuhosťou majú celkom 7 anatomických zón, ktoré zaisťujú príjemné vstávanie bez bolesti chrbta. Anatomické zóny tvoria taštičkové pružiny rôznej tvrdosti (mäkšie a tvrdšie). Pružiny sú rozdelené takým spôsobom, aby zabezpečovali dokonalú oporu a udržanie chrbtice v jej optimálnej polohe.

Zamerajte sa na polohu, pri ktorej sa budíte

V neposlednom rade zohráva významnú úlohu pri výbere tuhosti matraca poloha, pri ktorej sa budíte. Väčšina ľudí sa pred zaspaním prevaľuje alebo zaspáva zakaždým inak. Akonáhle sa však uvoľníte a zaspíte, telo sa automaticky nastaví tak, ako je mu to najpohodlnejšie a prirodzené. Ak spíte najčastejšie na bruchu, vystavujete matracu primárne mäkké tkanivá (brucho, tvár, u žien prsia), preto sa vám bude najlepšie spať na matraci s nižšou tuhosťou. Na mäkší matrac sa vám bude lepšie dýchať a bude vám to aj príjemnejšie pri opieranie tváre o matrac. Pozor: Pri spaní na bruchu by ste nemali mať hlavu na vankúši, ale v osi s telom. Ak je vašou najobľúbenejšou polohou spanie na boku, tak sa o matrac zvyčajne opierate ramenom a v oblasti bokov. Vhodná je v tomto prípade tuhé alebo stredne tuhé matrace. Výnimku tvoria ženy s nižšou hmotnosťou, u ktorých hrozí vychýlenie chrbtice z osi tela a následná bolesť v krížoch. Pozor: Pri spaní na boku by mal byť vankúš približne tak vysoký, ako rameno, aby hlava zostala v osi s telom. Ak spíte na chrbte, vystavujete matracu prevažne svoje tvrdé tkanivá. Vhodný je tvrdší matrac. Dajte si však pozor na neprirodzene zdvihnuté bedro.