Ako sa starať o matrac? 7 praktických tipov, ako na to!

7 praktických tipov, ako sa správne starať o matrac

Pravidelná výmena posteľnej bielizne je vo väčšine domácností štandardom. K zdravému spánku je však nutné venovať starostlivosť celej posteli, obzvlášť potom matracu. Prinášame niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým udržíte svojho matraca dlhú dobu v perfektnom stave.

1. Pred prvým použitím sa riaďte inštrukciami výrobcu

Väčšinu z nás nebaví čítanie návodov a inštrukcií, ktoré sú súčasťou kúpeného tovaru. Ak vám ale záleží na tom, aby vám matrac vydržal čo najdlhšie a naplno ste využili jeho vlastnosti, čítajte návody a riaďte sa nimi. Ak sa v návode odporúča, aby ste matrac po vybratí z nepriedušného obalu nechali 1-2 dni vetrať, urobte to. Rovnako tak sa riaďte odporúčaniami týkajúce sa maximálnej hmotnosti zaťaženia, dbajte na používanie správnych čistiacich prostriedkov a pod.

2. Nepodceňujte kvalitu roštu

Životnosť a vlastnosti matraca ovplyvňuje v nemalej miere kvalita roštu. Rošt totiž pruží a tak pomáha lepšie niesť zaťaženie samotného matraca. Pri výbere roštu dajte prednosť tomu s väčším počtom lamiel. Plný rošt znemožňuje odvetrávanie zospodu a nepruží, čo pôsobí negatívne na matraci a nepomôže to ani vášmu pohodliu. V prípade, že máte kúpený kvalitný rošt, uistite sa, že je správne nainštalovaný. Dajte si pozor aj na správnu inštaláciu matraca. Nesprávna inštalácia môže matrac poškodiť, napríklad môže dôjsť nevhodnej deformácii matraca.

3. Niekoľkokrát mesačne matrac otáčajte a vetrajte

Otáčanie a vetranie matracov má zásadný význam. Pri spánku zaťažujeme matrac nerovnomerne, čo môže spôsobiť, že v niektorých miestach je matrac deformovaný viac ako na iných. Rovnaké je to aj s potením. Telesné tekutiny môžu matrac poškodiť a čo je nebezpečnejšie - podporujú tvorbu roztočov a plesní. Z týchto dôvodov sa odporúča matrac pravidelne obracať, otáčať a vetrať. Všeobecným odporúčaním je otáčať matrac 2-3krát za mesiac podľa hmotnosť človeka a frekvencii používania.

4. Pravidelne matrace vysávajte

Keď už budete mať v ruke vysávač, povysávajte pod posteľou aj samotnú posteľ (matrac). Prírodné matrace môžete čas od času taky preklepávať, ale dajte si pozor, aby ste ich neprirodzene neohýbali. Okrem vysávania je potreba matrace vyčistiť. K tomu nepoužívajte chémiu ani čistú vodu. Ideálnym riešením je suchý spôsob čistenia. Avšak každý matrac si žiada niečo iné, preto znova apelujeme na to, aby ste sa riadili podľa pokynov výrobcu a štítkov na matraci.

5. Nemýľte si posteľ s trampolínou

Ak dovolíte svojim deťom, aby si z postele robili trampolínu alebo tam budete dokonca vy sami organizovať vankúšové bitky, môžete tým poškodiť konštrukciu posteli, polámať lamely a v neposlednom rade zničiť matrac a to aj napriek tomu, že kvalitné matrace sú vyrobené z odolných materiálov. Divoké skákanie skrátka môže matrac poškodiť, môže dôjsť k polámaniu roštových lamiel alebo puzdra, ktoré lamely držia. Pozor si dajte aj na to, aby ste matrac dlhodobo nezaťažovali ťažkými predmetmi, ktoré ich enormne zaťaží na jednom mieste alebo v jednom bode.

6. Kúpte si na matrac chránič

Chrániče matracov by mali byť povinnou výbavou k matracu. Profesionálny matracový chránič dokáže predĺžiť životnosť matraca a zároveň uchráni matrac pred nehodami, ako sú škvrny od kávy alebo jedla. V e-shope Vypredajobliecok.sk sú k dispozícii chrániče matracov s vodoodpudivým náterom z kaučuku, ktorý je odolný tekutinám aj nečistotám všetkého druhu. Chránič jednoducho operiete a matrac vám tak zostane dlhú dobu ako nový. Chránič je priedušný a príjemný na dotyk, pretože jeho vrchná vrstva je tvorená froté materiálom.

7. Dizajnová prikrývka nesmie v spálni chýbať

Okrem hygienických chráničov na matraci môžete svoju spálňu vyšperkovať dizajnovým povlakom, prikrývkou alebo dekou. Prikrývka cez posteľ síce nemá také vlastnosti ako profesionálny chránič, napriek tomu dokáže niektorým karambolom zabrániť - napríklad keď vám do postele skočí domáci maznáčik s ťapkami od blata. Čo sa týka výberu, tak v dnešnej dobe si môžete vybrať prikrývku v rôznych materiáloch i módnych dizajnoch. Obľúbené sú bambusové prikrývky na posteľ, ktoré sú vďaka vláknam z bambusu prirodzene antibakteriálne a majú mnohonásobne vyššiu savosť ako iné materiály. Fleecové deky a deky z mikrovlákna si pre zmenu zamilujete pre ich hebkosť. Okrem toho sa ľahko udržujú a nezostávajú na nich žiadne škvrny.