Čo so starým matracom? Vyrobte z neho pelech pre vášho psa!

Zo starého matraca môžete vyrobiť štýlový pelech pre vášho psieho maznáčika. Ako na to?

Pri výmene starého matraca za nového zvyčajne vyvstáva otázka, kam vyhodiť toho starého? Poradíme vám, ako sa starého matraca zbaviť, prípadne ako ho ďalej využiť. Jedna z možností je urobiť zo starej matrace pelech pre vášho domáceho maznáčika.

Premeňte penový matrac na komfortný psí pelech

Stará penový alebo anatomický matrac je ideálnym materiálom pre výrobu zvieracieho pelechu. Naopak nevhodným materiálom sú pružinové matrace, u ktorých hrozí riziko poranenia, nakoľko pri výrobe je obvykle nutné do matracov rezať. Pripravte si pomôcky a ideme na to.

Pomôcky: starý penový alebo anatomický matrac, kuchynský nôž, odolná textília na potiahnutie pelechu (napr. staršia plachta, ideálne neutrálne alebo tmavšie farby), krajčírske nožnice, niť a ihla alebo šijací stroj, zips (nie je nutný)

Ako vyrobiť pelech zo starého matraca

  1. Najskôr zo všetkého zvoľte tvar pelechu podľa toho, kde ho budete umiestňovať. Odporúčame štandardné tvary (obdĺžnik, štvorec, kruh, prípadne polkruh). Akonáhle zvolíte tvar, rozrežte matrac kuchynským nožom. V prípade penového matraca to nie je žiadny problém. Pohľadom na prierez sa uistite, že štruktúra nie je narušená alebo navlhnutia. Vyrezaný tvar, s ktorým budete ďalej pracovať očistite vysávačom.
  2. Pri výrobe návleku na pelech záleží na vašej zručnosti. Ak nehodláte na povlak našívať zips, ale chcete návlek nechať na jednej strane otvorený, dĺžka látky by mala byť dostatočná na vytvorenie vnútorného záhybu, do ktorého sa matrac schová.
  3. Zvolenú látku položte vonkajšou stranou nadol a zhora na ňu priložte matraci. Preložením látky cez matrac získate dobrú predstavu o tom, koľko bude potrebné odstrihnúť, aby dobre priliehala. Podľa toho ju zostrihajte.
  4. Ak budete našívať zips, látku na jednom konci zahnite smerom dovnútra a zošite po okrajoch. Vznikne tak vnútorné vrecko, do ktorého matraca zapadne. Zasuňte ho dovnútra a látku opäť preložte. Potom látku už len zošite po pozdĺžnych stranách a návlek je hotový.
  5. V prípade zipsu sa nezabudnite rozhodnúť, či zvolíte štandardný či suchý zips. Vopred rozhodnite tiež to, či bude zips po celom obvode. Podľa potreby textíliu čiastočne zošite po stranách alebo rozstrihnite na dve polovice.

Náš tip: Zips môžete na povlak aplikovať aj bez šitia. Napríklad môžete použiť samolepiaci suchý zips, ale budete mať obmedzenia praním, ktoré u týchto zipsov býva max. do 40 ° C. Ďalšou možnosťou je kúpiť už hotový povlak, napr. návlek na záhradné sedačky a matrac vyrezať podľa ich rozmerov.

  1. Pelech môžete opatriť dreveným rámom. K tomu môžete použiť napríklad drevenú zásuvku z vyradenej komody alebo môžete zužitkovať staré euro palety. V mnohých prípadoch bude ale postačujúce len samotný matrac.

Starý matrac môžete darovať

Starý matrac zvyčajne vymieňame z dôvodu, že už doslúžil a stratil svoje pôvodné vlastnosti. V niektorých prípadoch však môže starý matrac napriek tomu poslúžiť niekomu ďalšiemu. Ak máte pocit, že je starý matrac stále ešte v zachovalom stave, napríklad aj vďaka tomu, že ste sa oňho dobre starali a používali ste profesionálny chránič matracov, popýtajte sa svojich blízkych alebo venujte matrac charite. Predtým než však svoj starý matrac darujete, dôkladne matrac povysávajte. Pokiaľ má snímateľný prací poťah, tak ho vyperte. Na záver matrac nechajte vyvetrať.

Starý matrac k smetiaku nepatrí

Ak nehodláte starého matraca ďalej využívať ani ho nechcete darovať, pretože nie je v najlepšom stave, postarajte sa o jeho likvidácii. Zabudnite však na to, že matrac odnesiete k smetiaku. Rovnako tak starý matrac nelikvidujte spaľovaním alebo rozrezaním a uložením do tzv.
žltých kontajnerov na plasty. Pri spaľovaní unikajú do ovzdušia zdraviu škodlivé látky. Ak matrac dáte do žltých kontajnerov pridáte tým prácu pracovníkom, ktorí vykonávajú triedenie plastového odpadu. Starý matrac môžete odovzdať do zberného dvoru, kde je separovaný a vhodne zlikvidovaný alebo recyklovaná. Často je možné za poplatok využiť odvoz starého matraca pri objednávaní nového matraca.