Ako často meniť a prať obliečky

Spálňu, ale aj detskú izbu by sme mali brať ako miesto odpočinku, relaxácie a pokojného snívania. Preto je potrebné dbať na zvýšenú hygienu, pohodlie i estetiku. V posteli strávime takmer tretinu svojho života. Ako často prezliekať vankúše a prikrývky, meniť prestieradlo alebo uteráky v kúpeľni? Pravidelná výmena a správna šetrná starostlivosť o posteľnú bielizeň môže vyriešiť problémy so spánkom, dýchaním alebo kýchaním počas noci.

Kvalita a čistota lôžka má obrovský vplyv na plnohodnotný spánok u detí i dospelých. V posteli sa hromadia roztoče, vlasy, odumreté kožné bunky alebo lupy. Pravidelnou výmenou a správnym praním zamedzíme ich množeniu a znečisteniu lôžkovín.

jak-casto-povlekat-postel

Ako často prezliekať?

Podľa odborníkov je ideálne meniť posteľnú bielizeň jedenkrát za týždeň, u chorých jedenkrát za 3 dni. Ak vás netrápia alergie, zvýšené potenie či iné choroby môžete interval predĺžiť maximálne na jedenkrát za 14 dní . Najmä na vankúši zostáva väčšie množstvo kožných krémov alebo kožných buniek, ktoré vytvárajú prirodzené prostredie pre množenie roztočov a iných baktérií. Preto odporúčame mať aspoň dvoje alebo troje obliečok na striedanie. Ideálne krepové do teplejších mesiacov a flanelové do tých chladnejších.

Spolu s bliečkami je nutné meniť aj prestieradlo, najlepšie jedenkrát za týždeň, maximálne 14 dní. Počas noci môžeme vypotiť až 1,5l tekutiny, ktorej časť pohltí práve prestieradlo a obliečky.

Čo vieme?

  • V obliečkach sa hromadia roztoče, vlasy, odumreté kožné bunky alebo lupiny
  • Počas noci vypotíme až 1,5l tekutiny
  • Pravidelná výmena lôžkovín má pozitívny vplyv na spánok a dýchanie počas noci

Odporúčame!

  • Vlastniť dvoje alebo troje obliečok na striedanie
  • Ideálne meniť obliečky 1x týždenne
  • Maximálne prezliecť 1x za 14 dní

Výmena uterákov a osušiek

Každá osuška aj uterák sa môžu ľahko stať časovanou bombou a tzv. liahňou baktérií. Osušky aj uteráky používame na utretie tela po kúpeli. Dochádza tak k usadzovaniu zvyškov mydla, kožných buniek a vody. Vďaka vlhkému prostrediu môže dochádzať k rozmnoženiu najrôznejších baktérií, ktoré môžu spôsobiť kožné infekcie.

Preto sa odporúča vymieňať uterák a osušky každé 3 - 4 dni. Osuška by nemala byť spoločná, ale iba jedného člena domácnosti. Striedanie osušiek aj uterákov je nehygienické a môže zvyšovať riziko vzniku kožných plesní.

Odporúčame!

  • Meniť uterák alebo osušku každé 3 - 4 dni

Jak-prat-povleceni

Správnym praním k dlhej životnosti

Pre zamedzenie množeniu roztočov odporúčame nechať posteľ každé ráno prevetrať a ustielať najskôr po hodine od doby, čo sme vstali. Ak posteľ usteliete ihneď, dochádza k vytvoreniu teplého a vlhkého prostredia vnútri prikrývky, ktoré je veľmi obľúbené pre roztoče. V teplých mesiacoch je vhodné nechať lôžkoviny na priamom slnku a v chladnejších na mraze.

Pre zachovanie kvality textílie a stálosti farieb je dobré prať obliečky aj prestieradlá podľa jednotlivých druhov materiálov. Pred prvým použitím sa odporúča vyprať obliečky pri teplote 40°. Odstránime tak nečistoty a obliečky budú mäkšie a príjemnejšie na dotyk. Z hygienického hľadiska by sme mali voliť materiály, ktoré je vhodné prať pri minimálnej teplote 60 °.

Posteľnú bielizeň je možné prať v pracom prášku alebo gélu, dôležité je používať prací prostriedok pre daný materiál a farbu, jedine tak dosiahneme stále jasných farieb a jemnosti.

Žehlenie má svoj význam, nielen estetický. Pri vysokej teplote počas žehlenia tiež dochádza k usmrteniu baktérií alebo roztočov. Niektoré obliečky ale žehlenie nevyžadujú a možno sušiť v závese na slnku.

Ak si stále nie ste istí, ako sa správne starať o Vašu posteľnú bielizeň, pozrite sa na symboly pre správne pranie a údržbu. Naučte sa jednotlivé znaky a pranie i žehlenie bude hračkou.

Odporúčame!

  • Nechať posteľ prevetrať
  • Ustielať najskôr po hodine, čo sme vstali
  • Pred prvým použitím vyprať na 40°
  • Symboly pre správne pranie posteľnej bielizne