Ako sa starať o bavlnené rúško? Máme návod, ako na to.

Ako sa správne starať o bavlnené rúško?

Všetci vieme, že ich obrovský nedostatok nikoho nezastrašil. Naopak. Slovenská nátura opäť ukázala svoju pravú tvár a poradila si po svojom. Šikovné slovenské ručičky sa ihneď pustili do práce a čuduj sa svete, po domácky vyrobené rúško má dnes skoro každý. Slováci ukázali svetu svoju pospolitosť, vzájomnú oporu a výpomoc.

Rúško má zmysel, aj to po domácky vyrobené

Štúdie ukazujú, že aj rúška zo 100% bavlneného trička má zmysel. Takto ušité rúško pôsobí ako pomyselná bariéra medzi človekom, jeho dýchacími cestami a samotným vonkajším okolím. Pokiaľ je infekcia už vo vzduchu, rúško vírusy pohltiť s väčšou pravdepodobnosťou nedokáže. Napriek tomu nemožno význam rúška odopierať alebo jej nosenie zanedbávať. Dokáže totiž eliminovať vypúšťanie možných infekčných kvapôčok do ovzdušia. Kvapôčky produkuje úplne každý počas dýchania, rozprávanie a samozrejme kašľanie alebo kýchanie. Vaše rúško teda chráni všetkých okolo, ich rúško zasa ochraňuje vás. Je to jednoduché. Pre zvýšenie účinnosti je dobré použiť okuliare.

Ako sterilizovať rúško?

Funkčnosť rúška sa odvíja od správnej sterilizácie. Po domácky vyrábané rúška sú šité zo 100% bavlny. Jej jedinečnou vlastnosťou je možnosť vyvarenie, teda sterilizácie.

Ako na to?

  • Vložte rúško do hrnca s vodou
  • Nechajte prejsť varom (minimálne 5 min ideálne 10 min)
  • Rúško nechajte v hrnci do vychladnutia
  • Vyžmýkajte a ideálne nechajte samovoľne uschnúť
  • Ešte vlhké rúškoprežehlite z oboch strán, ideálne naparovacou žehličkou na najvyššiu teplotu
  • Vložte do čistého vrecka (so zipsom) alebo plastového boxu s umývateľným povrchom

Ak uprednostňujete pranie v práčke, perte rúška samostatne pri teplote 90°C. Sušenie v sušičke je výhodou, potom stačí vyžehliť na maximálnu teplotu.

Tento postup by sme mali opakovať po každom použití. Pamätajte, že bavlnené rúško vydrží 3-4 hodiny nosenie. Ak sa pohybujete medzi viacerými ľuďmi, vymieňajte rúško každú hodinu. Majte preto pri sebe rúšok viac, ktoré môžete vymieňať. Použité rúška vložte do iného vrecka a potom doma vyvarte. Pred aj po každom použití si dôkladne umyte a vydezinfikujte ruky. Ako si vyrobiť dezinfekciu doma, píšeme v našom článku.

Účinnosť materiálov pri zachytávaní vírusov

účinnost materiálů při zachycování virů

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/rousky-koronavirus_2003180839_jab

Videonávody na čistenie rúšok

Zdroj: Youtube.com

Zdroj: Youtube.com