Ortopedické alebo zdravotné matrace: Aký je medzi nimi rozdiel a ktoré je pre vás lepšie?

Ortopedické versus zdravotné matrace: Aký je medzi nimi rozdiel a ktoré je pre vás lepšie?

Nepodceňujte výber matraca. S ľahkou nadsádzkou sa dá totiž povedať, že náš spánok je tak kvalitný, ako kvalitné máme v posteli matraca. Ak si navyše plánujete kúpiť ortopedický či zdravotný matrac, dajte si pozor, aby ste pri ich nákupe nenaleteli. Veľa predajcov využíva dôverčivosť zákazníkov a zámerne označujú obyčajné matrace ako ortopedické alebo zdravotné.

Ortopedický matrac uľaví boľavému chrbtu

Pri problémoch a bolestiach chrbta, môže byť účinným riešením ortopedický matrac. Ten poskytuje pohodlný a zdravý spánok v akejkoľvek polohe. Vlastnosti ortopedických matracov sú doložené nezávislým certifikátom, sú zdravotne nezávadné a bezpečné. V e-shope Vypredajobliecok.sk nájdete kvalitný ortopedický matrac pod názvom taštičkový matrac MASS COMFORT, ktorý je k dispozícii v rôznych rozmeroch. Ortopedický taštičkový matrac MASS COMFORT sa vyznačuje strednou tuhosťou a má celkom 7 anatomických zón rôznej tvrdosti. Podporu chrbtice a pomoc od boľavého chrbta zaručuje aj penový matrac ECONOMY. Ten je vyrobený z deformačne odolného materiálu - polyuretánovej peny, ktorá sa vie rýchlo prispôsobiť hmotnosti a tvaru postavy.

POZOR: Obe spomínané matrace patria medzi "zdravotných" druhov matracov, ale nevzťahuje sa na nich znížená sadzba DPH ako je tomu u zdravotných matracov zaradených na zoznam zdravotníckych pomôcok Ministerstvom zdravotníctva.

Nie je zdravotný matrac ako zdravotný matrac

V odseku vyššie sme už načrtli, aký je rozdiel medzi matracom označený ako ortopedický a zdravotný. Tieto dva pojmy si ľudia mnohokrát zamieňajú a často sa s týmto označením stretnete aj u predajcov matracov, či už v e-shopoch tak aj v kamenných obchodoch. Vo väčšine prípadov sa však nejedná o zdravotý matrac v pravom slova zmysle. Zjednodušte možno povedať, že zdravotnícke pomôcky sú pomôcky či materiály určené na prevenciu, miernenie chorôb, náhradu fyziologického procesu, kompenzáciu rôznych zdravotných problémov a pod. Musí ísť o prostriedky klinicky testované, atestované a schválené vyššou štátnou autoritou. Na tieto výrobky sa vzťahuje aj znížená sadzba DPH, čo ale u "zdravotných" matracov neplatí, pretože matrace ako také nie sú v Slovenskej republike zaradené na zoznam zdravotných pomôcok.

ZÁVER: Matrac označený ako zdravotný nepatrí medzi zdravotnícke pomôcky so zníženou sadzbou DPH a nie sú schválené štátom. Zdravotné či ortopedické matrace na slovenskom trhu by mali byť vyrobené z kvalitných materiálov a mali by mať ortopedické pôsobenie na ľudské telo. Zdravotné či ortopedické matrace bývajú navrhnuté tak, aby pomáhali predchádzať alebo miernili bolesti chrbta a poskytovali čo najkvalitnejšie spánok. Vlastnosti týchto matracov by mali dokladať certifikáty.