Ako bezpečne skákať na trampolíne

 

Trampolína je jednou z najobľúbenejších voľnočasových aktivít detí aj dospelých, najmä počas leta. Trh ponúka nepreberné množstvo záhradných trampolín rôznych veľkostí, farieb a kvality. Viete, ako správne skákať, aby ste si nespôsobili nepríjemný výron členka alebo dokonca zlomeninu? Tu je niekoľko pravidiel bezpečného používania vonkajšej trampolíny. 

trampolina1

Zdravie a trampolína

Skákanie na trampolíne je rovnako ako iné športy zdravé. Skákanie na malých aj veľkých trampolínach zlepšuje koordináciu pohybov, posilňuje telo a zlepšuje celkovú vytrvalosť a kondíciu. Pravidelné skákanie posilňuje srdce a hlboké svaly v tele nazývané jadro alebo stred tela. Okrem toho nás pohyb zbavuje stresu a aspoň na chvíľu nás zbavuje všetkých starostí.

Na druhej strane sa skákanie nedoporučuje deťom mladším ako 3 roky. Pri skákaní dochádza k nárazom všetkých končatín, hlavy a chrbtice. Neurochirurgovia sa zhodujú, že trampolíny u malých detí môžu poškodiť nervy alebo cievy. V letných mesiacoch dochádza na trampolínach často k úrazom. Najčastejšie ide o zlomeniny, vykĺbenia, vyrazené zuby a ďalšie. K úrazom dochádza o niečo častejšie u osôb, ktoré počas roka nešportujú a ktorých telo nie je dostatočne posilnené.

Preto by ste mali pri skákaní na trampolíne dbať na bezpečnosť svojich detí. Nenechávajte ich bez dozoru a nezabudnite na základné pravidlá bezpečného správania.

trampolina2

11 pravidiel bezpečného správania na trampolíne

  1. Počet osôb - Dodržujte maximálny počet osôb odporúčaný výrobcom. V ideálnom prípade 1 trampolína = 1 osoba.
  2. Hmotnosť - Dodržujte maximálnu nosnosť. Skupina detí na trampolíne by mala byť vyvážená podľa hmotnosti a veku.
  3. Vstup - Na trampolínu vchádzajte len cez určený otvor. Prosím, udržiavajte vstupné body voľné, aby deti neskákali vo vašej neprítomnosti.
  4. Ochranná sieť- Vždy by mala byť súčasťou balenia ochranná sieť, ktorá musí byť počas skoku nasadená a nepoškodená. Deti nesmú liezť na bezpečnostnú sieť.
  5. Umiestnenie - Umiestnite trampolínu na pevný povrch, okolo trampolíny sa odporúča ponechať aspoň 1 m priestoru. 
  6. Potraviny - Na trampolíne nie je povolené žiadne jedlo, nápoje ani iné dobroty, ktoré by dieťa mohlo vdýchnuť.
  7. Oblečenie - Vyberte si niečo priliehavé a pohodlné, vhodné sú aj protišmykové ponožky. Dievčatá by mali nosiť chvost alebo inak zviazané dlhé vlasy. Uchovávajte šperky mimo.
  8. Delay- Majte na pamäti, že mokrá trampolína sa naozaj kĺže a počas silného vetra sa môže prevrátiť.
  9. Povrch - ideálne je skákať v strede trampolíny, nie na jej okrajoch.
  10. Kontrola - Menšie deti majte pod stálym dohľadom.
  11. Dodržujte odporúčania výrobcu.

trampolina3

Ako sa starať o vonkajšiu trampolínu

Aby vám trampolína vydržala ako nová a stále sa na nej dalo bezpečne skákať, venujte jej potrebnú starostlivosť. Dôležitý je výber miesta, ideálne v polotieni. Trampolíny nemajú radi priame slnečné svetlo, UV žiarenie škodí tkanine a samotnej konštrukcii a ochrannej sieti.

Každý rok, najlepšie pred začiatkom sezóny, skontrolujte pevnosť a prípadné poškodenie všetkých dielov. Pružiny, spoje a konštrukciu namažte vazelínou. Na konci sezóny môžete oceľové časti ošetriť ochranným olejom, aby ste zabránili hrdzaveniu a ochránili ich pred chladom. Na zimu odporúčame trampolínu rozložiť a skladať. Predtým ho nechajte riadne vyschnúť a odstráňte prach a iné drobné nečistoty.

Ochranná sieť vyžaduje pravidelnú kontrolu. Kontrolujte ju počas sezóny. Malú trhlinu v sieti môžete opraviť nažhavením. Ak je sieť roztrhnutá, vymeňte ju za novú. Zdravie a bezpečnosť sú vždy na prvom mieste.