5 tipov, ako predĺžiť životnosť matraca podľa odborníka

Výber matraca sa neoplatí podceňovať. Kvalitný matrac je kľúčový pre zdravý spánok a okrem toho sa vám investícia do kvalitného matraca vráti v dĺžke jeho životnosti. Je však potrebné, aby ste sa o matrac starali. Opýtali sme sa odborníka, ako životnosť predĺžiť.

Životnosť ovplyvňuje typ matraca. Niektoré vydržia až 20 rokov

Moderné penové aj pružinové matrace od väčšiny výrobcov majú životnosť 7-10 rokov a to najmä z hľadiska hygienickej životnosti. „Približne po siedmich rokoch matrac väčšinou prekročí svoju hygienickú životnosť a nemusí sa pritom jednať o očividné prejavy na povrchu. Skôr ide o vnútri nahromadené nečistoty, ako je prach, zvyšky kože alebo vlasy,“ vysvetľuje špecialista na zdravý spánok a prevádzkovateľ e-shopu Vypredajobliecok.sk Ing. Lukáš Žák. Ak by ste chceli matrac, ktorý vám vydrží až 20 rokov, investujte do matraca vysokého typu. „Matrac vysokého typu, ktorého náplň tvoria napríklad konské vlasy a ďalšie prírodné materiály, rýchlo vysychá a životnosť týchto matracov je dvadsať a viac rokov,“ tvrdí Lukáš Žák.

Zásadný vplyv na životnosť má starostlivosť o matrac

Vedeli ste, že dospelý človek za noc vypotí až liter tekutín? Okrem potu sa z tela uvoľňujú aj zvyšky odumretej kože a vlasy a priebežne sa práši. To všetko spôsobuje hygienické znečistenia. „Pre dlhšiu životnosť matraca je nielen nutné minimálne dvakrát mesačne prezliekať obliečky a plachty, ale je potrebné sa venovať aj poťahu matraca. Poťah na matrac je zvyčajne snímateľný a je dobré ho prať zhruba raz za pol roka na 60 °C,“ radí odborník na zdravý spánok Lukáš Žák a dodáva, že účinným prostriedkom na predĺženie hygienickej trvanlivosti je chránič matraca.

Zaujímavosť: Životnosť matraca znižuje celý rad faktorov. Jedným z nich je napríklad to, koľko času na matraci denne trávite, či aká je vaša hmotnosť. Čím vyššia, tým rýchlejšie opotrebenie.

Matrac pravidelne otáčajte a luxujte

Životnosť matraca predĺžite aj tým, že ho budete pravidelne otáčať. „Otáčanie matraca odporúčam zhruba dvakrát ročne a to v oboch smeroch, ale uistite sa, že máte obojstrannú verziu. Vďaka otáčaniu sa matrac nepreleží tak rýchlo,“ radí Lukáš Žák. Súčasne s otočením povrch dôkladne povysávajte.

Odnaučte sa ustielať posteľ hneď po prebudení

Aj keď upratanie bytu a spálne zvlášť je základ, verte, že sa oplatí, keď posteľ nebudete ustielať hneď, akonáhle z nej ráno vstanete. „Matrac potrebuje odvetrať vlhkosť, ktorú počas noci vsiakol, preto prikrývku len ohrňte cez dolný okraj lôžka a do ustielania postele sa dajte najskôr za hodinu. Alebo jednoducho len zatvorte dvere spálne a usteľte, až sa vrátite popoludní domov z práce,“ uzatvára s úsmevom  prevádzkovateľ e-shopu Vypredajobliecok.sk Lukáš Žák.