Retro štýl sa vracia späť: Dajte mu šancu

Elegantné tvary nábytku, sýte farby a výrazné geometrické vzory sú typické rysy retro štýle. Pocit, že sa vraciate vo svojom interiéri späť, do dôb dávno minulých vás pohltí. Či už sa chystáte vybaviť spálňu v byte alebo na chalupe, retro štýl vás prekvapí. Inšpirujte sa tipy na spálňu v retro štýle, ktorá vás bude baviť.


Praktický retro nábytok

Elegantný a oblé tvary, ktoré primárne kladú dôraz na funkčnosť a praktické využitie. Typické znaky retro nábytku sú vysoké nožičky, báť sa nemusíte ani ozdobných výrezov. Retro postele aj ostatné doplnky sú variabilné a každý kus špecifický svojím tvarom a farbou.

Čalúnené postele s vysokým čelom v jasnej farbe podčiarknu celkový vzhľad retro spálne. Skvelými kúsky sú tiež masívne či kovové postele s nebesami. K čelu pri nohách umiestnite lavici, ktorá má veľa výhod. Poslúži ako odkladacia plocha aj miesto na sedenie.

 

Farebnosť a vzory

K retro ladenému interiéru patria farby. Výrazné a sýte tóny, ktoré zladíte s nábytkom z každého materiálu. Trendom v retro interiéroch sú farby ako horčicová, červená alebo oranžová. Dôležitý je ich správny pomer, aby bola zachovaná presvetlenosť a harmónia.
Pre udržanie ľahkosti a vzdušnosti kombinujte pestré farby s bielou, ktorá pôsobí čisto a jednoducho.

Využite silu vzorov. Kombinujte ich na obliečkach, prikrývkach, ale aj kobercoch alebo stenách. Na jednu stenu nalepte tapetu s geometrickými tvarmi alebo kvetinami, ktoré tiež patria k retro štýlu bývania. Aby však spálňa nepôsobila stiesnene alebo presýtene, tapetu použite len na jednu stenu. Ostatné ozdobte zrkadlami, obrazmi či osvetlením. Stavte na vyváženosť farieb, ale aj vzorov. Aj tu platí pravidlo, menej je niekedy viac.

Stavte na materiály i doplnky

Retro štýl zažíval obrovský boom aj vďaka novo používaným materiálom ako lamino, plast alebo koženka. Dôležitú úlohu majú kovové či drevené dekorácie, tiež prírodné suroviny ako bavlna alebo rôzne pletenina.
Bavlnená posteľná bielizeň, dekoračné vankúšiky a pletené prikrývky vrstvite na posteli, ale aj na pohovke či kresle. Stavte na retro lampu s textilným tienidlom a mohutnými závesmi až na podlahu. Pre zatemnenie okien možno využiť aj rolety.
Stolíky alebo stoličky z ohýbaného kovu s poťahom imitujúci kožu alebo sa vzormi kociek či pruhov sú pre retro štýl ako stvorené. S týmto obdobím sa neodmysliteľne spájajú aj kvetiny.

Nemusíte vyzdobiť celý byt umelými rastlinami, ako tomu bolo predtým. Nahraďte ich tými živými a umiestnite ich na steny, podlahy i nábytok.