Návod: Ako na pranie vankúšov a paplónov. 7 krokov k dokonalému vypraniu

Pranie vankúšov a paplónov

Na trhu nájdete širokú ponuku vankúšov i paplónov. Ako sa o nich správne starať, aby vám vydržali dlho ako nové? Dôležitá je pravidelná starostlivosť, od každodenného vetrania až po praní.

Účinné vetranie

Roztoče priamo milujú ešte teplú a vlhkú posteľ. Ustlanie postele ihneď po prebudení nie je práve správny krok. Dôležitý je prikrývku aj vankúš jemne pretrepať, tým zaistíte zachovanie pôvodného tvaru výplne. Potom vyvetrajte nielen miestnosť, ale aj lôžkoviny. Čerstvý vzduch zníži teplotu i vlhkosť paplóny i vankúša. Správnym vetraním môžete predĺžiť životnosť lôžkovín aj o niekoľko rokov.

Pravidelné pranie

Obliečky síce fungujú ako ochrana paplónov aj vankúšov, avšak dôležité je prať oboje. Ideálne interval prania je dvakrát až štyrikrát do roka. Počas noci vypotí dospelí človek až liter a pol tekutín, pranie je teda dôležitou súčasťou pravidelnej údržby. Pri praní by ste mali postupovať podľa odporúčania výrobcu. Myslite na to, že pranie vrátane sušenia môžete trvať aj niekoľko hodín.

  1. Pred praním je dôležitý skontrolovať, či nie je vankúš či paplón roztrhnutý, mohlo by dôjsť k uvoľneniu a znehodnoteniu výplne.
  2. Zvážte vankúš aj paplón zvlášť, váha funguje ako kontrola dokonalého preschnutia.
  3. Na pranie zvoľte špeciálny prací prostriedok určený pre pranie vankúšov a paplónov. Pre páperová výplň zvoľte jemný prostriedok bez enzýmov. Ten s enzýmami by narušil vrstvu tuku, ktorá jednotlivé pierka ochraňuje.
  4. Perte pri teplote 60 ° C, bez odstreďovania alebo s nízkymi otáčkami.
  5. V sušičke sušte spoločne s dvoma loptičkami, tie prirodzene zmäkčujú bielizeň a navracajú výplň do pôvodného stavu. Počas sušenia v sušičke paplóny i vankúše vyťahujte každých 10-15 min a zľahka pretrepte.
  6. Ak sušíte vonku, potom nie na priamom slnku.
  7. Po usušení paplón aj vankúš pre kontrolu zvážte, prípadne ešte dosušte.

Čas na výmenu

Každý vankúš aj paplón majú svoju životnosť. Presnú dobu pre výmenu, nemožno celkom jasne určiť. Všeobecne sa odporúča vykonávať výmenu každý 3 - 5 rokov pri prikrývkach, 2 - 4 roky u vankúšov. Osoby trpiace vysokou potivosťou, by mali vankúš aj prikrývku meniť častejšie. Ak stratil vankúš pôvodný tvar, farbu alebo je výplň neforemná, potom výmena bude neodkladná.

Správna starostlivosť v niekoľkých bodoch:

  • Každý deň paplóny i vankúše vyvetrajte a pretrepte
  • Zastelte, až bude posteľ suchá a chladná
  • Perte 2x ročne, maximálne 4x
  • Starostlivo vysušte
  • Pri zmene farby alebo tvaru vymeňte starý vankúš a paplón za nový
  • Odporúčaná výmena každé 3 roky u paplónov, 2 roky u vankúšov
  • Osoby s vyššou potivosťou by mali vankúše aj paplóny vymieňať častejšie