Latkový vs. lamelový rošt

Vybrať latkový alebo lamelový rošt?

Posteľ už máte vybranú a teraz si lámete hlavu aký typ roštu zvoliť?! Rošt je neoddeliteľnou súčasťou postele a prispieva k pohodlnému spánku rovnakým dielom ako matrac. Zaisťuje jeho správne odvetrávanie a vďaka tomu nedochádza k tvorbe plesní. Navyše dokáže rovnomerne rozložiť záťaž, a tým predĺžiť životnosť matraca. Pri výbere roštu musíte myslieť na to, že nie všetky matrace sú vhodné pre každý rošt.

Latkový rošt

12275-1_latkovy-rost

 

Jednoduché latkové rošty majú jednotlivé latky spojené textilnými pruhmi. Latky môžu byť vyrobené z rôznych druhov drevín, napríklad borovice alebo smreka. Trh ponúka niekoľko šírok, ale rozostup jednotlivých latiek od seba by nemal byť väčší ako 4 - 6 cm. Ak je rozostup väčší, ako 6 cm môže dochádzať k deformácii matraca. Všeobecne sa latkové rošty hodí najlepšie pod penové matrace s vyšším jadrom, ale aj pod pružinové alebo taštičkové. Menej vhodné sú pod nižšie typy matracov alebo pre osoby s vyššou hmotnosťou. Obľúbené sú vďaka nízkej cene a jednoduchému transportu, latkový rošt jednoducho zrolujete. Odporúčame tento typ roštu pripevniť k rámu postele pomocou malých skrutiek.

  • Pri montáži udržujte rozostup latiek 4 - 6 cm
  • Vhodný pod vyšší matrace
  • Určený pod penové, taštičkové aj pružinové typy matracov
  • Nízka cena
  • Rolovateľný

Lamelový rošt

13652-1_lamelovy-rost

 

Lamelové rošty sa skladajú z pružných lamiel, ktoré sa zasadzujú do rámu postele pod miernym uhlom. Súčasťou lamelového roštu býva tiež drevený, prípadne kovový rám, v ktorom sú lamely už umiestnené. Tento typ roštu stačí vložiť do rámu postele a malými skrutkami pevne pripevniť. Jednotlivé lamely sú zachytené v ráme pomocou puzdier, do ktorých sa lamela jednoducho zasunie. Druh puzdra ovplyvňuje pružnosť celého lôžka. Existujú gumené výkyvné púzdra, ktoré sú veľmi pružné alebo zadlabané puzdra priamo v ráme roštu, tie skôr pružnosť znižujú. Vyrábajú najčastejšie z bukového alebo brezového dreva, prípadne iných umelých materiálov, a to v rôznych šírkach a počtoch. Vyšší počet lamiel znamená aj vyššiu oporu pre telo a odľahčenie pre matrac. Samotné odľahčenie predĺži životnosť matraca a podporí jej správnu funkciu. Všeobecne sa lamelové rošty hodí aj pre nižšie typy matracov, ale aj pre matrace latexové, zo studenej (HR) aj lenivej (VISCO) peny alebo tie s kokosovou doskou. Lamelové rošty sú vhodné teda pre všetky druhy matracov, dobre ich odvetrávajú a sú cenovo dostupné.

  • Dobre pruží
  • Vyhovujúce aj pod nižšie matrace
  • Vhodný pod všetky druhy matracov
  • Cenovo dostupný

Doskový rošt

Pevná doska ako podklad pod matrac nie je príliš vhodná, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Doska neumožňuje potrebné prúdenie vzduchu pod posteľou aj matracom, môže teda dochádzať k tvorbe plesní a premnoženiu baktérií. Využitie nájdete v suchých miestach alebo na príležitostné prespanie. Na pevnú dosku je možné použiť pružinový alebo taštičkový matrac, ktorý lepšie odvádza prebytočnú vlhkosť.

Aký rošt pod aký matrac?

TYP MATRACE

LATKOVÝ ROŠT

LAMELOVÝ ROŠT

DESKOVÝ ROŠT

S vyšším jadrom

x

 

 

S nižším jadrom

 

x

 

Latexové

 

x

 

HR peny

 

x

 

VISCO peny

 

x

 

Pružinové

x

x

x

S kokosovou deskou

 

x

x

Taštičkové

x

x

x