Ingrediencie
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 7 g suchého droždia
- 10 g soli
- 300 ml vlažnej vody
- 1 lyžica olivového oleja (voliteľné)
Doma upečený chlieb je nielen skvelou pochúťkou, ale aj plní vašu kuchyňu lahodnou vôňou a urobí váš stôl ešte útulnejším. S týmto receptom sa vám podarí pripraviť dokonalý chlieb plný chutí a vôní priamo z pohodlia vašej kuchyne.
Postup
1. Príprava kvásku:
Vo veľkej miske zmiešajte suché droždie so 100 ml vlažnej vody a nechajte 10-15 minút odpočívať, kým sa nevytvorí pena.
2. Pridanie soli a múky:
Pridajte do misky s kváskom soľ a postupne prisypávajte múku. Pomaly prilievajte zostávajúcu vlažnú vodu a hneťte cesto, kým nedostanete hladké a elastické cesto.
3. Vypracovanie cesta:
Preložte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a hneťte ho asi 10-15 minút, kým sa nestane hladkým a pružným. Prípadne pridávajte múku, pokiaľ je cesto príliš lepkavé.
4. Prvé kysnutie:
Vložte cesto späť do misy, prikryte utierkou a nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote asi 1-2 hodiny, alebo pokiaľ sa zdvojnásobí objem.
5. Formovanie chleba:
Po vykysnutí cesta ho znova vypracujte na pracovnej ploche a vytvarujte ho do tvaru chleba podľa vašich preferencií.
6. Druhé kysnutie:
Položte tvarovaný chlieb na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ho ešte kysnúť asi 30-60 minút, alebo kým sa zdvojnásobí objem.
7. Predhriatie rúry:
Počas druhého kysnutia predhrejte rúru na 220°C.
8. Pečenie:
Pred pečením môžete chlieb prekrojiť nožom na povrchu a môžete ho potrieť olivovým olejom pre chrumkavú kôrku. Potom dajte chlieb do predhriatej rúry a pečte ho asi 25-30 minút, alebo kým nie je zlato hnedý a zaznie dutý zvuk, keď sa klikne na spodnú časť. Chlieb môžete tiež posypať soľou, rascou alebo ďalším korením podľa vášho výberu.
9. Chladnutie a servírovanie:
Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, kým ho pokrájate a podáte. Užite si ho s maslom, džemom alebo vašimi obľúbenými syrmi.
Takto si môžete pripraviť skvelý domáci chlieb plný chutí a vôní!