Poctivý domáci chlieb

 

Ingrediencie

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 7 g suchého droždia
  • 10 g soli
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica olivového oleja (voliteľné)
chléb

Doma upečený chlieb je nielen skvelou pochúťkou, ale aj plní vašu kuchyňu lahodnou vôňou a urobí váš stôl ešte útulnejším. S týmto receptom sa vám podarí pripraviť dokonalý chlieb plný chutí a vôní priamo z pohodlia vašej kuchyne.

Postup

1. Príprava kvásku:

Vo veľkej miske zmiešajte suché droždie so 100 ml vlažnej vody a nechajte 10-15 minút odpočívať, kým sa nevytvorí pena.

2. Pridanie soli a múky:

Pridajte do misky s kváskom soľ a postupne prisypávajte múku. Pomaly prilievajte zostávajúcu vlažnú vodu a hneťte cesto, kým nedostanete hladké a elastické cesto.

3. Vypracovanie cesta:

Preložte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a hneťte ho asi 10-15 minút, kým sa nestane hladkým a pružným. Prípadne pridávajte múku, pokiaľ je cesto príliš lepkavé.

4. Prvé kysnutie:

Vložte cesto späť do misy, prikryte utierkou a nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote asi 1-2 hodiny, alebo pokiaľ sa zdvojnásobí objem.

5. Formovanie chleba:

Po vykysnutí cesta ho znova vypracujte na pracovnej ploche a vytvarujte ho do tvaru chleba podľa vašich preferencií.

6. Druhé kysnutie:

Položte tvarovaný chlieb na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ho ešte kysnúť asi 30-60 minút, alebo kým sa zdvojnásobí objem.

7. Predhriatie rúry:

Počas druhého kysnutia predhrejte rúru na 220°C.

8. Pečenie:

Pred pečením môžete chlieb prekrojiť nožom na povrchu a môžete ho potrieť olivovým olejom pre chrumkavú kôrku. Potom dajte chlieb do predhriatej rúry a pečte ho asi 25-30 minút, alebo kým nie je zlato hnedý a zaznie dutý zvuk, keď sa klikne na spodnú časť. Chlieb môžete tiež posypať soľou, rascou alebo ďalším korením podľa vášho výberu.

9. Chladnutie a servírovanie:

Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, kým ho pokrájate a podáte. Užite si ho s maslom, džemom alebo vašimi obľúbenými syrmi.

Takto si môžete pripraviť skvelý domáci chlieb plný chutí a vôní!