Chladná severská inšpirácia: Škandinávska spálňa v 5 krokoch

Chladivá, napriek tomu toľko milovaná severská inšpirácia plná prírodných prvkov. Po útulnom a presvetlenom domove v jemných odtieňoch nemusíte iba snívať. Zvoľte textil, nábytok i doplnky z kvalitných materiálov. Nechajte sa inšpirovať severskými krajinami, ktorých spája tmavá a dlhá zima, ktorá núti k dlhému pobytu v uzavretých priestoroch domu.

Funkčný a jednoduchý nábytok

Striedmosť. Základné pravidlo spálne v škandinávskom štýle. Pri výbere postele, nočných stolíkov a úložných priestorov vždy myslite na materiál, farbu aj funkčnosť. Vyvarujte sa zbytočnému preplneniu interiéru nepotrebným nábytkom. Voľný priestor radšej vyplňte kvetmi a rastlinami, ktoré miestnosť prevzdušnia.

Hoci kovové prvky pôsobia chladivo do škandinávskeho interiéru sú vhodným variantom. Čalúnená posteľ v neutrálnych farbách doplnená o kovové nožičky bude skvelou voľbou. Šmrnc jej dodajú deky, prikrývky a správne zvolené obliečky. Vrstvite. A to všetko, na čo si spomeniete. Deky, paplóny i vankúše. Uceleného výsledku docielite jednotnú paletou farieb.

V prírode inšpirované farby

Svieža a ľahké priestory od podlahy po strop. Pre škandinávsky štýl je typická biela, krémová a šedá farba. Výborne odrážajú svetlo, opticky zväčšujú priestor a dodávajú mu potrebnú vzdušnosť počas každého ročného obdobia.

Na zem vyberajte drevené podlahy vo farbe duba alebo iných popolavých tónoch. Z módy nevyšli ani parkety v zemitých farbách. Na steny použite univerzálne paletu farieb, ku ktorej budete ladiť aj väčšie kusy nábytku. Možnú monotónnosť rozbijete výraznejšími akcentmi v jednej sýtej farbe. Obľúbené sú odtiene tmavo zelené a modré alebo hrdzavo hnedé.

Svetlo, hlavne to prirodzené

Veľké okná a presklené terasy zaistia dostatok prirodzeného svetla. Počas dlhých zimných večerov nahradí vonkajší jas veľké lampy, stolný lampičky alebo svietniky. Stanú sa tak úplne funkčnými dekoráciami.

Rozmerné kovové lampy s masívnymi tienidlami z kovu alebo čalúnenia zdôraznia romantickú náladu. Do spálne sa severskou atmosférou odporúčame oblúkovou stojacu lampu so stolnou lampičkou v rovnakom prevedení. Zaručí dostatok svetla počas večerného čítania a relaxácie.

Prírodné materiály na prvom mieste

Masívne drevo, kov alebo sklo sú typické pre severské krajiny. Kvalitné čalúnené postele doplnené o kožušiny na drevenej podlahe sú dokonalou kombináciou. V žiadnej spálni sa štipkou Severu nesmú chýbať rastliny, najlepšie v ľanových stropných závesoch. Do kovových džbánu môžete umiestniť sušené kvety s jemnou vôňou.

Posteľ prezlečte do čistých bavlnených obliečok, ktoré doplníte o vlnené prehozy a prikrývky. Kvalitný koberec s vysokým vlasom položte k strane postele. Celú spálňu prehreje a dodá jej na eleganciu.

 

Hladké povrchy a čisté línie

Škandinávske spálne nie sú zdobené, napriek tomu pôsobia harmonicky a útulne. Súhra hladkých povrchov a čistých línií podčiarkuje minimalizmus interiéru. Čisté farby a jemnej geometrické tvary pôsobia až živelným dojmom pochádzajúcim z prírody. Pravidelné tvary zvýraznia dekorácie v podobe prikrývok či lôžkovín.

Vyhnite sa vyrezávaným posteliam a ložnicovému nábytku sa záhyby a neprirodzenými tvary. Vzdušnosť izby vyzdvihnú čisté tvary postele v jemných tónoch v kombinácii s hladkým nábytkom. Extrémne minimálny dizajn sa ľahko udržuje a pôsobí prirodzene.