Ako vybrať kvalitnú osušku či uterák. Na čo sa zamerať pri ich výbere?

Komfort po relaxácii vám zaručí kvalitná osuška či uterák. Na čo sa zamerať pri ich výbere?

Výber uterákov a osušiek ide ruka v ruke s nárokmi, vkusom a interiérovým vybavením kúpeľne. Na čo sa zamerať pri obstarávaní uteráka a osušiek okrem farby a ako sa starať o uteráky, aby vydržali dlho voňavé, hebké a neprenášali sa z nich vlákna?

Trendom sú neutrálne aj extravagantné farby

V slovenských e-shopoch aj kamenných predajniach sledujú aktuálne trendy na svetovom trhu a prispôsobujú im svoje kolekcie. Vďaka tomu môžete kúpeľňu dokonale zladiť do farieb a odtieňov podľa svojich prianí. Podľa odborníka na zdravý spánok a prevádzkovateľa nášho e-shopu Vypredajobliecok.sk, Ing. Lukáša Žáka môže farba osušiek a uterákov vychádzať z odtieňov obkladov a nábytku v kúpeľni. Obľúbené sú zemité a pastelové farby. Rovnako tak nie sú výnimkou odvážnejšie pestré farby, vystupujúce obrázky, kvetinové, či secesné vzory, štrasové kamienky, kombinácia tkaniny a froté.

"Fantázii sa medze nekladú. Zákazník si u nás môže vybrať z obrovského množstva základných farieb, pastelových farieb alebo môže zvoliť extravagantnejšie kúsok, " hovorí Lukáš Žák.

Farba je dôležitá, ale zamerajte sa aj na materiál a gramáž

Kúpeľňa je miestom, kde vykonávame svoje každodenné rituály. Preto je dôležité, aby sme sa tam cítili dobre a všetko k sebe perfektne ladilo. Na trhu je veľká škála farieb kúpeľňových textílií, napriek tomu je dôležité dbať pri nakúpení osušiek a uterákov nielen na farbu, ale aj materiál a gramáž, najlepšie od 350 g/m.

 

"Bavlnené osušky a uteráky patria medzi zákazníkmi k tým najobľúbenejším, ale je rozdiel, či si zaobstaráte osušku v nízkej alebo vysokej gramáži. Pokiaľ chcete skutočne kvalitné, na dotyk veľmi príjemnou osušku s dlhou životnosťou, odporúčam vyberať z kolekcií osušiek a uterákov Comfort alebo Greek (gramáž od 500g / m), "radí Lukáš Žák.

Náš tip: Kúpte si na letnú dovolenku štýlovú plážovú osušku o vysokej gramáži 450 g/m². Osuška je z jednej strany vykonaná v zamatovom velúru, vďaka čomu má povrch zamatový dekoratívne lesk. Na druhej strane je froté slučka, zaručujúce optimálnu savosť.

Uteráky a osušky pred prvým použitím vyperte

 

Tajomstvo hebkých uterákov a osušiek tkvie v tom, ako sa o nich staráte. Pred prvým použitím zakúpené uteráky a osušky najprv dvakrát vyperte, a to oddelené podľa farieb na cca 40 °C. "Pri všetkých našich výrobkov uvádzame, ako sa o nich starať. Bohužiaľ veľa ľudí pokyny výrobcu nedodržiava a potom sa na nás obracajú s tým, že tovar nie je tak kvalitný, ako si predstavovali, "zoznamuje nás s realitou prevádzkovateľ Vypredajobliecok.sk, Lukáš Žák. Práčku neplňte úplne, nad vloženým textilom by mala zostať medzera na šírku dlane. Ak tlačí na bubon, ničia sa vlákna a tvoria žmolky. To isté sa stane, keď je bubon poloprázdny.

"V prípade žmolkov u velúru sa ich zbavíte zvyčajne až po piatom vypraní. Dajte si pozor, aby v práčke nebola bielizeň so zipsom, ktorý by mohol vytrhnúť slučky z látky, "varuje Žák. Prášky a gély na pranie dávkujte podľa pokynov výrobcu. Veľmi opatrní buďte s dávkovaním aviváže. "Aviváž neodporúčam používať vôbec, pretože môže zlepiť vlákna a znížiť savosť. Pozor, aviváž môže byť obsiahnutá aj v pracom gélu, "upozorňuje Žák.

Nebojte sa octu ani slnko

Ak si nechcete aviváž odpustiť z dôvodu, že osušky používate napríklad po športe a zdá sa vám, že nepríjemne páchnu aj po vypraní, vyperte ich v horúcej vode spolu s 1-2 dl octu.

"Naozaj to ide aj bez aviváže. Používaním prírodných prostriedkov ako je obyčajný biely vínny ocot sa zbavíte nepríjemných pachov, zaistíte dlhšiu životnosť bielizne a navyše nebudete zaťažovať životné prostredie, "tvrdí Lukáš Žák. Sušenie je najlepšie na čerstvom vzduchu. "Ideálne je sušenie vo slnečnom povetria, nie však na priamom slnku. Znižuje to savosť vlákna a farebné uteráky môžu vyblednúť. Pozor na sušenie na radiátore. Neprospieva to vláknam, mizne mäkkosť a hebkosť, "dodáva Žák. Uteráky nežehlite. Žehlením strácajú kvalitu i savosť. Stačí, keď ich pri skladaní přehladíte rukou.